Pentru toate treburile dintr-o gospodărie, există un anotimp. Acum este perioada în care gospodinele roiesc prin grădini și bucătării pentru a pregăti legumele pentru sezonul de iarnă. La finalul verii-începutul toamnei, româncele se întrec în rețete pentru zacuscă, compoturi, murături și altele. Astăzi, vom vorbi despre murături. Există mici secrete care îți pot face legumele mai aromate decât de obicei. Află cum poți prepara cele mai gustoase murături pentru iarnă.
Primul aspect pe care trebuie să îl bifăm când vrem să pregătim murături pentru iarnă este fermitatea legumelor. Castraveții, de exemplu, trebuie să fie copți, fără defecte și fermi. Cu cât sunt mai mici, cu atât mai bine. Această regulă se aplică, bineînțeles, și în cazul celorlalte tipuri de legume.
Al doilea secret are de-a face cu prepararea unei rețete cu un anumit echilibru între acid (oțet) și bază (sare). Una dintre cele mai mari greșeli comise de către gospodine când prepară murături este presupunerea că orice tip de oțet din magazin poate să facă o saramură bună.
Aciditatea este cel mai important factor care influențează cât de bună sau nu este o saramură pentru murături. Aciditatea servește în aceste circumstanțe ca agent de conservare în timpul fermentației, atunci când legumele sunt pregătite pentru iarnă. Nu te lăsa înșelată de eticheta „oțet de murat”.
Pentru prepararea unei bune saramuri, trebuie folosite oțeturi comerciale cu o aciditate de minimum cinci procente. Sarea pentru murături este o necesitate, deoarece orice sare care conține iod poate modifica nuanța alimentelor murate. Pentru murături, este însă recomandat să folosiți oțet alb distilat.
Există și unele voci care susțin că nu ar trebui să pui oțet alb în murături. În aceste condiții, puteți opta și pentru înlocuirea sa cu oțet de cidru de mere. Acesta prezintă aproximativ același nivel de aciditate de cinci procente ca în cazul oțetului alb distilat.
Un alt secret pentru prepararea celor mai bune murături are de-a face cu tehnica de procesare. Prelucrarea borcanelor în care vor fi depuse legumele pentru sezonul de iarnă este esențială. Acestea ar trebui să fie curățate cu apă fiartă înainte de depozitarea legumelor la murat. În acest fel, enzimele și microorganismele care au efecte negative asupra legumelor vor fi distruse, potrivit Healthy Canning.
Citește și: Cum pui castraveți în oțet. Rețeta bulgărească pe care gospodinele o adoră
Contrar credinței populare, adăugarea de apă fiartă după depozitarea legumelor în borcane nu va conduce la obținerea unor murături moi. Nu uitați, de asemenea, să adăugați mărar înainte de a pune apă fiartă în borcane.