Ce oligarhi ruși au rămas fără iahturi din cauza războiului Rusia – Ucraina. Ce fac toți acum, de frică

de: Năstase Mirabela
03 03. 2022

Ce oligarhi ruși au rămas fără iahturi din cauza războiului Rusia – Ucraina. În timp ce unii dintre oligarhii ruși au ales să își ducă iahturile în Maldive, de frica confiscării și sancțiunilor occidentale, deja unii au rămas fără ele. Cel puțin cinci super-iahturi ale oligarhilor ruși au fost văzute ancorate sau călătorind spre Maldive, o țară insulară din Oceanul Indian care nu are tratat de extrădare cu Statele Unite.

Ce oligarhi ruși au rămas fără iahturi din cauza războiului Rusia – Ucraina

De altfel, Statele Unite anunțaseră că vor acționa ferm pentru a confisca proprietățile rușilor pe numele cărora au fost impuse sancțiuni.

„În săptămâna care urmează, vom lansa un grup de acțiune transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna și confisca activele companiilor ruse sancționate și oligarhilor – iahturile lor, vilele lor de lux, dar și alte proprietăți dobândite prin astfel de acțiuni necinstite”, a anunțat Casa Albă.

Autorităție germane au anunțat că iahtul oligarhului rus Alişer Usmanov a fost confiscat în portul Hamburg. Este vorba despre un iaht în valoare de 600 de milioane de dolari.

Iahtul Dilbar se afla în șantierul companiei de construcţii navale Blohm+Voss pentru lucrări de reamenajare. Oligarhul rus îl cumpărase în 2016 de la de la constructorul german Lurssen, care a construit iahtul în mai mult de 52 de luni.

Iahtul are 15.917 tone și, în mod normal, un echipaj de 96 de persoane. Iahtul are o piscină imensă, două locuri amenajate pentru aterizarea elicopterelor, o saună, un salon de înfrumuseţare şi o sală de sport, dar şi 12 apartamente pentru eventualii oaspeţi.

Autoritățile franceze au confiscat și ele, ieri noapte, un iaht al unui oligarh rus. Este vorba despre cel al lui Igor Sechin, directorul general al gigantului petrolier de stat Rosneft, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Paris.

„Mulțumim lucrătorilor vamali care care ajută la impunerea sancțiunilor UE împotriva apropiaților guvernului rus”, a transmis ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire pe Twitter.

Iahtul, numit „Amore Vero”, a sosit pe 3 ianuarie în portul La Ciotat de pe Coasta de Azur, la Marea Mediterană, și urma să plece pe 1 aprilie. Iahtul are e 85,5 metri lungime, a fost construit în 2013 și are o capacitate de 14 oaspeți, găzduiți în 7 cabine, dintre care una „master” și două VIP. Iahtul mai este dotat și cu piscină, iar interiorul a fost desenat de Alberto Pinto.

Un ucrainean a încercat să scufunde iahtul unui oligarh rus

Un ucrainean în vârstă de 55 de ani a încercat să scufunde iahtul unui oligarh rus. D. Taras a lucrat a lucrat ca mecanic la Lady Anastasia, iahtul oligarhului rus, timp de zece ani. A explicat gestul său spunând că șeful său, oligarhul Alexander Mijeev este CEO-ul Rosoboronexport, o companie rusă de arme militare, proprietarul iahtului, este „un criminal care vinde arme ce ucid poporul ucrainean”.

„Am urmărit ştirile despre război. Era un videoclip cu un atac cu elicopterul asupra unei clădiri din Kiev. Armamentul folosit este produs de compania proprietarului iahtului. Ei atacau inocenţi”, a declarat ucraineanul în faţa instanţei de judecată spunând că nu își regretă fapta și ar face-o din nou.

Războiul din Ucraina este în cea de-a opta zi. Azi, trupele ruse au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei ruse declanșate joia trecută. A treia rundă de negocieri între delegația ucraineană și cea rusă este în plină desfășurare.