Unul din cele mai importante evenimente ale toamnei este reprezentat de sărbătoarea Sfântului Dumitru. În fiecare an, această sărbătoare este sărbătorită pe data de 26 octombrie 2021. Cu această ocazie, foarte mulți români își sărbătoresc ziua de nume. Iată ce nume sunt sărbătorite de Sfântul Dumitru.
An de an, pe data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dumitru. Această mare sărbătoare a creștinătății este încărcată cu multe tradiții și superstiții care aduc noroc și sănătate.
Cu ocazia Sfântului Dumitru, mulți oameni își sărbătoresc ziua onomastică. Iată ce nume sunt sărbătorite de Sfântul Dumitru și cui este bine să îi spui la mulți ani.
Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, care uneori este ca simplificare a lui demometer, “maica poporului”, pronunțat în neogreacă Dimomitir.
Există și derivate și diminutive ale numelui Dumitru și ale tuturor celor pe care îi sărbătorim în această zi, care este marcată în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce roșie.
Cei care au prieteni, rude, colegi sau alți oameni dragi care poartă nume derivate de la cel al Sfântului Dumitru, pot să le ureze “La mulți ani!”. Pot alege să le trimită mesaje, felicitări sau urări de Sfântul Dumitru.
Printre numele care se sărbătoresc de Sfântul Dumitru sunt:
Nume de bărbați:
Nume de femei :
Semnificația numelui Dumitru- Dumitra și a popularul prenume Mitică își au originea din limba greacă Demetrios. Acesta provine din Demeter sau Demetra, care era zeița greacă a agriculturii și fertilității.
Numele Demeter este compus din două sintagme grecești “De”- care înseamnă pământ și “Meter”- care înseamnă mamă, în concluzie, Demetrios ar însemna “iubitor al pământului” sau “dedicat, devotat, credincios” lui Demeter.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut în cetatea Solun, Tesalonicul de astăzi. Tată său care era guvernator al cetății, l-a crescut în spiritul tradiției creștine. Dimitrie a fost și el guvernator, după tatăl său, atunci arătând convingerile sale religioase.
El a fost omorât de soldați, pe data de 26 octombrie 304 din cauză că nu a renunțat la credința sa, la insistențele împăratului roman Maximilian, ba chiar i-a convins și pe alții de convingerile pe care le avea. Moaștele acestuia se află în Tesalonic, al cărui patron este. Sfântul Dumitru este considerat a fi stăpân peste jumătatea din an care cuprinde anotimpul rece.