09 iun. 2022 | 13:56

Ce nume se sărbătoresc de Rusalii. Cui trebuie să spui “La mulți ani”

Diverse
Ce nume se sărbătoresc de Rusalii. Cui trebuie să spui “La mulți ani”
Duminica albă, a cincizecea zi după Paște

Ce nume se sărbătoresc de Rusalii. Cui trebuie să spui “La mulți ani”. Sărbătoarea Cincizecimii sau Shavuot, la evrei, are mai multe denumiri în Biblie. Rusaliile mai sunt cunoscute și sub numele de Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea Recoltei și Sărbătoarea celor dintâi roade. Sărbătorite în a cincizecea zi după Paște, Rusaliile sunt în mod tradițional un moment de bucurie. Un moment în care creștinii aduc mulțumiri și prezintă ofrande pentru grâul nou al recoltei de grâu de vară. În același timp, în Duminca Albă se sărbătoresc și cei care poartă nume legate de această sărbătoare.

Duminica albă, a cincizecea zi după Paște

Rusaliile, numite și Duminica Rusaliilor și Lunea Rusaliilor, sunt sărbători legale în România pentru a celebra credința creștină a pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos.

Rusaliile ortodoxe sunt sărbători legale. Este o zi liberă pentru populație, iar școlile și majoritatea întreprinderilor sunt închise. În 2022, aceasta cade într-o duminică, pe data de 12 iunie, iar a doua zi se sărbătorește Lunea Rusaiilor.

Cincizecimea a fost sărbătoarea de început a primelor săptămâni de recoltă. Recolta timpurie avea loc în lunile mai și iunie, recolta finală avea loc toamna. Cincizecimea era celebrarea începutului secerișului timpuriu al grâului. Atunci, ziua de Rusalii cădea undeva la mijlocul lunii mai, uneori la începutul lunii iunie.

Conform Vechiului Testament, mergeai la ziua sărbătorii Primelor Fructe și numărai 50 de zile. Cea de-a cincizecea zi este ziua de Rusalii. Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, nu pentru a celebra recolta de grâu, ci pentru a-și aminti când Duhul Sfânt s-a pogorât în Biserica Domnului.

Relatarea din Faptele Apostolilor spune că, după ce Iisus s-a înălțat la cer, adepții lui s-au adunat pentru Sărbătoarea Recoltei, cunoscută și ca Rusalii. Atunci Duhul Sfânt „a umplut toată casa în care stăteau. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum le permitea Duhul” (Faptele Apostolilor 2:4).

Această întâmplare ciudată a atras o mulțime mare. Apostolul Petru s-a ridicat în picioare pentru a le vorbi credincioșilor despre pocăință și despre Evanghelia lui Hristos (Fapte 2:14). Până la sfârșitul zilei în care a venit Duhul Sfânt, Biserica a crescut cu 3.000 de persoane (Fapte 2:41). Acesta este motivul pentru care creștinii încă sărbătoresc Rusaliile, cosniderându-se  a fi, de fapt, momentul nașterii Bisericii creștin-ortodoxe.

Ce nume se sărbătoresc de Rusalii 2022

În afară de ceea ce se știe că se va sărbătorii în ziua de Rusalii, se mai sărbătorește ceva, ziua onomastică a unui număr important de femei românce care poarte numele de Roxana, Rusalin, sau Ruxandra. Originea unuia dintre aceste nume, Roxana, vine din limba slavă și înseamnă sclipire sau strălucire.

O altă etimologie a numelui Roxana arată că este derivat din numele grecesc Rhōxanē, latinizat în Roxana, folosit pentru soția lui Alexandru cel Mare. Numele este un derivat din persanul Roshanak, care înseamnă stea strălucitoare. În limba kurdă este cunoscut ca Roj-an. În traducere înseamnă „luminos, soare, lumina soarelui, zeul soarelui, ziua”.

Dacă aveți în familie pe cineva care poartă unul din aceste nume, ar fi cazul ca, în ziua de Rusalii, să-i trimiteți un mesaj și „La mulți ani”. Ați putea alege chiar unul din mesajele găsite de noi, după cum urmează:

  • Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieţii tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al împlinirii.
  • Fie că florile iubirii să-ţi împodobească viaţă şi să-ţi vezi împlinite toate orintele.
  • Îţi doresc o oră de linişte, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate şi un mileniu de bani. La Mulţi Ani!
  • Îţi urez că toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări astfel încât acest nou an să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani!
Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro