21 nov. 2020 | 14:10

Ce nu ți se spune despre COVID-19, de fapt. Cum ar fi totul o minciună pentru bani și pentru panică

Știri generale
Ce nu ți se spune despre COVID-19, de fapt. Cum ar fi totul o minciună pentru bani și pentru panică
Coronavirus, date despre Marea Britanie

Având în vedere sănătatea națiunii în joc, s-a dezvăluit săptămâna aceasta că GCHQ a încorporat o echipă în Downing Street pentru a oferi lui Boris Johnson actualizări în timp real pentru a combate „amenințarea emergentă și în schimbare” reprezentată de Covid-19.

Analiștii de informații vor examina cantități mari de date pentru a se asigura că prim-ministrul Marii Britanii deține cele mai actualizate informații despre răspândirea virusului. Dar ce anume ar trebui să caute Boris Johnson?

Cât de exacte au fost previziunile sumbre ale guvernului britanic?

Răspunsul scurt este: nu foarte. Într-un raport din iulie comandat de consilierul științific șef Sir Patrick Vallance, oamenii de știință au estimat că ar putea exista 119.000 de decese dacă un al doilea vârf ar coincide cu un vârf al gripei de iarnă. Recent, această cifră a fost de 54.286 – mai puțin de jumătate.

De fapt, al doilea vârf pare să fi trecut – în ultima săptămână a existat în medie 22.287 de noi infecții pe zi, în scădere față de 24.430 din săptămâna precedentă.

La jumătatea lunii septembrie, Sir Patrick a făcut afirmația terifiantă că Regatul Unit ar putea avea 50.000 de noi cazuri de coronavirus pe zi până la jumătatea lunii octombrie, cu excepția cazului în care au fost introduse restricții mai draconice. Cu toate acestea, nu s-au apropiat niciodată de această cifră.

Dar profețiile despre morți?

Idem. Avertismentele sale pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea, noteză DailyMail.co.uk. În timpul conferinței de presă „Halloween horror show” folosită de Sir Patrick și de profesorul-șef profesor Chris Whitty pentru a speria Guvernul în implementarea unui al doilea blocaj, una dintre diapozitive a sugerat că decesele zilnice de Covid-19 ar putea ajunge la 4.000 pe zi până în decembrie.

După zece zile, sunt încă la mai puțin de 15% din această cifră. De fapt, rata actuală a mortalității este semguvern

nificativ sub aproape fiecare scenariu făcut pentru iarnă.

Sunt spitalele aproape de capacitatea maximă?

Răspunsul este „nu”, spre deosebire de ceea ce v-ar face experții guvernamentali din Marea Britanie să vă gândiți după ce luna trecută au publicat o diagramă care a dat impresia că spitalele erau aproape de limita maximă, când cel puțin jumătate nu aveau un singur pacient Covid-19. În prezent, doar 13% din paturile de la NHS (n.red. National Health Service) sunt ocupate de pacienții cu Covid-19. Luni, săptămâna aceasta, 16.271 de paturi de spitale din Marea Britanie au fost luate cu pacienți care au dat test pozitiv pentru Covid-19. Acest lucru a arătat o creștere constantă față de luna precedentă, când erau 14.279 de pacienți cu Covid.

Cum se compară cu anul trecut?

În mod remarcabil, numărul paturilor de la NHS (National Health Service) din Anglia ocupate în prezent este mai mic decât media anului trecut. Pe 5 noiembrie, cea mai recentă dată disponibilă, în paturile de spital erau de fapt 1.293 pacienți mai puțini decât media din noiembrie a anului trecut.

Paturile de la terapie intensivă sunt pline?

Unele spitale sunt sub presiune, dar aceasta nu este imaginea de peste tot. Miercuri, 1.430 de persoane cu Covid-19 ocupau paturi cu ventilație mecanică. Având în vedere că, înainte de criză, existau 4.119 paturi de terapie intensivă în Anglia, plus 269 în Scoția și 153 în Țara Galilor, aproximativ doar 31% din paturile UCI – fără a le include pe cele care au fost recent transformate din paturi normale – sunt ocupate în prezent de pacienții cu Covid. Chiar la vârful primului val din primăvară, procentul paturilor de ventilație mecanică din spitalele NHS existente, care au fost utilizate, nu a depășit niciodată 62%, potrivit unui studiu realizat de University College London.

Deci, pe cine ucide Covid-19?

Mai simplu spus, victimele sunt, în număr copleșitor, vârstnicii și cei cu condiții preexistente. Din cele 37.470 de decese Covid-19 înregistrate de NHS Anglia până la 18 noiembrie, 53,7 la sută au fost de persoane cu vârsta peste 80 de ani. În comparație, au existat doar 275 de decese (doar 0,7% din total) la persoanele sub 40 de ani. Dintre cei care au murit de coronavirus, 35.806 persoane (95,6% din total) au avut cel puțin o afecțiune medicală gravă preexistentă. De fapt, au existat doar 42 de decese ale persoanelor cu vârsta sub 40 de ani fără o afecțiune preexistentă.

Sunt mai morți acum decât în ​​primul val?

Nu. Numărul deceselor Covid-19 este semnificativ mai mic decât vârful din aprilie. La 21 aprilie, de exemplu, au existat 1.224 decese Covid-19 și o medie zilnică pentru săptămâna 838.

Sunt mai morți acum decât anul trecut?

În ciuda a ceea ce credem, decesele nu sunt cu mult peste medie pentru această perioadă a anului.

Da, în săptămâna până la 6 noiembrie, decesele totale în Anglia și Țara Galilor s-au ridicat la 11.812 – adică cu 14,3 la sută sau cu 1.481 decese mai multe decât media de cinci ani. Dar acest lucru ascunde faptul că, spre deosebire de primăvară, când decesele din cauze non-Covid-19 erau peste medie, decesele non-Covid-19 în ultimele săptămâni au fost de fapt substanțial sub medie.

Dar nu crește rata infecției acum?

Cea mai recentă estimare OMS arată că, în săptămâna care se încheie pe 14 noiembrie, noile infecții erau deja la nivel: una din 80 de persoane din Anglia avea boala în acea săptămână, comparativ cu 1 din 85 din săptămâna precedentă. Și acum ar putea fi în scădere: potrivit cercetărilor publicate săptămâna aceasta de oamenii de știință de la Universitatea Cambridge – ale căror date sunt utilizate de grupul consultativ guvernamental Sage – ratele de infecție cu Covid-19 au încetat să crească în întreaga Anglie.

Testarea în masă nu va rezolva toate acestea?

Nu pariați pe asta. Guvernul a dat multă încredere în ”Operațiunea Moonshot” – planul său de a testa întreaga populație o dată pe săptămână folosind „teste de debit lateral”, un tip de test Covid-19 care dă rezultate în doar o oră. Cu toate acestea, rapiditatea lor vine cu un cost: nu sunt foarte fiabile. Potrivit unui studiu recent realizat de laboratorul Porton Down al Universității din Oxford și Public Health England, LFT-ul utilizat în schema pilot din Liverpool a reușit să detecteze Covid-19 în doar 79,2 la sută din cazuri, chiar și atunci când a fost efectuat de personalul laboratorului.

Chiar este atât de rău?

Mai rău, într-un fel, au fost falsurile pozitive. În ansamblu, 0,32 la sută din persoanele cărora li s-au făcut testele au primit în mod eronat că au virusul. Dacă întreaga populație ar fi obligată să facă testele ar putea însemna că 200.000 – un oraș de mărimea Portsmouth – ar fi ordonat să se autoizoleze atunci când nu au de fapt boala.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
Un milionar român a reapărut după multă vreme în spațiul public. Cum arată, la 71 de ani
Digisport.ro
Recalcularea pensiilor. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
Gheorghe Dincă a părăsit închisoarea. A fost plimbat cu mașina prin Craiova
Capital.ro
Țara din Europa unde tinerii primesc bani de la stat pentru chirii și navetă, iar angajatorii 50% din salariu
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în România. DRONE suspecte deasupra BAZEI NATO de la Kogălniceanu
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro