Ce lucruri nu știai despre ziua de 1 Mai? Acestei zile i se mai spune și Armindenul sau Ziua Bețivului. Ce înseamnă asta și cum se sărbătorește ca la carte? Tradiția ține de secole.
1 Mai 2020 – petrecerea reinventată la domiciliu. Anul acesta, unul mai supărat decât altul, ne-am petrecut fiecare la casa lui. Cine ar fi crezut că va exista o situație care să smulgă românilor plăcerea de grătare, adunările până dimineață cu prietenii și semnficația de bază a zilei de 1 mai? S-a întâmplat! Criza sanitată a dat tonul anul acesta, așa că petrecerea s-a mutat în liniște de la malul mării….între blocuri.
Cu toate astea, 1 Mai are tradiții și obiceiuri bine știute deja de secole, dar pe care românii le-au uitat în timp. Unii oameni sărbătoresc azi Armindenul sau Ziua Bețivilor, în timp ce alții se bucură de mici și bere. Tradițiile de sute de ani există, sunt de origini păgâne și se respectă pentru spor, recolte bogate și sănătate. Azi, 1 mai, se pun la ușă ramuri împodobite cu spice de grâu, iar tinerii de la sate pleacă în pădure să taie cel mai înalt pom.
Copacul era ridicat ulterior în centrul satului, iar în jurul lui era organizată o petrecere la care putea participa toată lumea. Înainte cu o săptămână de data sărbătorii, un membru al familiei pleca să aducă un mesteacăn tânăr și crengi înfrunzite de tei pe care le puneau la porți și la streșini.
De ce i se spune Ziua Bețivului? Pentru că azi se bea vin roșu de pelin, se frige carne de miel și se sărbătorește doar în natură. Femeile nu au voie să lucreze, pentru ca grindina să nu se abată asupra satului. În Banat, Armindenul se pune la casele oamenilor harnici și ale fetelor care vor să se mărite. Feciorii așează la câte o locuință creanga verde, ulterior cel care se trezește cu ramura trebuie să ghicească cine a pus-o, iar mai apoi trebuie să cinstească persoana respectivă.