Mulți români nu au cunoștință de cauză de o serie de prevederi legale care, dacă nu sunt respectate, atrag sancțiuni în valoare de mii de lei. Află în rândurile de mai jos ce nu mai ai voie să faci la bloc în weekend. Regulile sunt reglementate în mod diferit în lege, față de cele stabilite prin regulamentul de ordine interioară al asociației de proprietari.
Românii care stau la bloc riscă o amendă de mii de lei, dacă nu respectă prevederile stabilite în lege. În general, locatarii sunt obișnuiți să acorde atenție regulamentului de ordine interioară al asociației de proprietari. Totuși, exustă cazuri în care intervine legislația și modifică anumite condiții, stabilind noi reguli pentru români.
Așa se întâmplă și în cazul programului de liniște. Toți românii de la bloc tebuie să respecte orele de liniște stabilite prin regulamentul de ordine interioară al asociației de proprietari. Puțini știu că legea din România prevede, de asemenea, un program bine stabilit în acest sens. Dacă nu este respectat, riști să primești amenzi costisitoare.
Programul de liniște este, uneori, stabilit de locatarii blocului, de comun acord. Programele de liniște care se aplică în timpul săptămânii sunt diferite de cele ce se aplică în weekenduri. Regulile cu pricina țin de buna conviețuire în comunitate și nu sunt aceleași cu orele stabilite legal.
Legea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice stabilește foarte clar la ce ore trebuie menținută liniștea în blocuri, în mod special în weekenduri. În intervalele prevăzute în legislație nu mai ai voie să folosești bormașina sau să asculți muzică la volum ridicat.
Legea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice arată că, sâmbăta și duminica, locatarii blocurilor trebuie să mențină liniștea în intervalele orare22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. Orele cu pricina au fost stabilite ținându-se cont că, în general, toți angajații sunt acasă în weekend.
Trebuie precizat că programul de liniște poate suferi modificări, însă doar în urma organizării unei ședințe a asociației de locatari. Așa cum este de la sine înțeles, decizia trebuie luată de comun acord.
Locatarii care nu mențin liniștea în intervalele amintite și produc zgomote „cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” riscă să fie sancționați cu amenzi costisitoare. Cea mai mică amendă este de 500 de lei. În funcție de gravitatea situației, poate să crească până la 1.500 lei.
Te-ar putea interesa și: Amendă până la 3.000 de lei pentru românii care stau la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiunile sunt drastice
Dacă într-un interval de 24 de ore, locatarii deranjează vecinii în mod repetat, riscă sancțiuni financiare în valoare de mii de lei. Cea mai mare sancțiune, într-un astfel de caz, se ridică la 3.000 de lei. Se poate aplica și munca în folosul comunității, care variază între un număr de 70 de ore și 120 de ore.