Luna martie mai este denumită popular și Mărțișor. Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că aceasta este cea mai misterioasă lună din an, din cauza abundenței de superstiții. De aceea, este important să știm ce nu este bine să faci în luna martie, pentru a ne proteja de necazuri sau ghinion. Află mai multe informații în materialul de mai jos!
Luna martie marchează începutul primăverii și finalul sezonului de iarnă. În această lună, oamenii își dăruiesc mărțișoare și cadouri, dar țin cont și de anumite superstiții. An de an, românii respectă anumite lucruri în luna martie, pentru a le merge bine tot restul anului.
Totodată, luna martie este cunoscută sub mai multe denumiri populare, printre care Germănar (încolțitor), Mărțișor sau Făurel. Pentru cei care nu știau acest lucru până acum, luna martie provine in limba latină, unde „Martius“ era numele zeului Marte, fiul lui Jupiter și al Junonei, considerat protectorul Romei (alături de Jupiter și Quirinus).
Mai mult de atât, luna martie deschide sezonul de primăvară, al renașterii naturii, al bucuriei și al norocului. Din acest motiv, oamenii respectă cu sfințenie anumite obiceiuri. Mulți români sunt curioși să afle ce nu este bine să faci în luna martie, în principal, în prima zi de primăvară.
Ziua de 1 Martie este considerată o zi de sărbătoare tradițională, așa că există câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă în această zi. Iată care sunt acestea:
Mai mult de atât, un alt obicei destul de cunoscut la noi în țară spune că oamenii nu trebuie să caute ceartă în luna martie, pentru că este de rău. În plus, se spune că nu este bine să pui mâna pe ouă sau să pui cloște, deoarece puii ies strâmbi și urâți.
În anumite zone din Ardeal, femeile nu au voie să lucreze cu fusul cât durează „Babele“, pentru a nu atrage asupra lor mânia și blestemele babei Dochia.
Pe lângă lucrurile pe care nu este bine să le faci în prima zi din martie, trebuie să amintim și ce avem voie să facem în această lună, pentru a avea parte numai de noroc și sănătate. Se știe că în prima zi de primăvară, persoanele trebuie să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie.
De altfel, simbolul primăverii, Mărțișorul, trebuie purtat toată luna, pentru că se spune că aduce noroc, sinceritate și speranță.
În unele zone din țară, părinții leagă la mâna sau la gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Acest obicei aparține strămoșilor, care credeau că cei mici vor fi feriți de soarele puternic din perioada anotimpului verii.
Tot în prima zi din Martie, femeile tinere trebuie să poarte la gât un bănuț din argint, pe care, însă, îl trag prin brânză înainte să-l pună la gât. Tradiția spune că femeile care fac acest lucru vor avea pielea albă ca laptele și vor avea obrajii îmbujorați. Acest bănuț de argint trebuie să stea la gât până când vor înflori primele flori ale copacilor de cireș.
Există un obicei și legat de mărțișoarele primite de la cei dragi. Este bine să le purtați toată luna martie, după care să le agățați într-un pom fructifer tânăr. Atunci când le puneți, trebuie neapărat să vă puneți o dorință, pentru a se îndeplini.
Mărțișorul trebuie purtat timp de 12 zile, și copiii mici trebuie să-l lege de un copac fructifer tânăr sau de un trandafir. Dacă pomului îi vor da flori, copilul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii țin talismanul până la înflorirea primului copac.
În zona Transilvaniei mărțișorul se pune la ușile casei și la ferestre. În acest mod, ghinionul este alungat, iar norocul și bunăstarea va pătrunde în casele oamenilor.
Citește și: Ce înseamnă dacă plouă în ziua Babei tale. Superstiţiile din popor îţi spun cum va fi anul pentru tine