Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei? Sfântul Andrei este cunoscut în popor ca fiind ocrotitorul românilor și este prăznuit pe data de 30 noiembrie. Ca și în cazul mai multor sărbători creștine, exista mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei.
Noaptea de Sfântul Andrei, adică 29-30 noiembrie, este considerată echivalentul Halloween-ului românesc, deoarece există foarte multe tradiții și superstiții legate de aceasta. Sfântul Andrei mai este denumit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenței sale pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.
O superstiție spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om. De asemenea, „bariera” dintre viață și moarte este mai slabă, iar strigoii și moroii încep să umble pe pământ în locurile pe care le le vizitau atunci când erau pe pământ.
Bătrânii spun că, pentru a te proteja împotriva lupilor și să nu-i aduci în casă sau în gospodărie, este bine să nu torci, să nu îți piepteni părul, să nu dai gunoiul afară și să nu faci curat, nici în casă, nici în grajd.
Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei strigoii umblă pentru a fura „mama vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Strigoii sunt spiritele celor care au trecut în neființă și care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo.
În noaptea de Sfântul Andrei, spiritele devin distrugătoare, aducând cu ele boli, nefericire și calamități. Pentru a te proteja de strigoi, tradiția spune să ungem ferestrele casei, grajdului, ușile și cotețele cu usturoi.
Sfântul Andrei s-a născut într-o localitate de pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, numită Betsaida. De asemenea, este fratele Sfântului Apostol Petru. Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli și primul care l-a urmat pe Iisus Hristos.
Petru și Andrei au renunțat la meseria lor pe care o practicau, ei fiind pescari, pentru a-l urma pe Hristos. După Învierea Domnului, cei doi au devenit „pescari de oameni”.
Totodată, Sfântul Andrei mai este denumit și „Cel dintâi chemat”, pentru că a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Numele „Andrei” înseamnă „viteaz” și „bărbătesc”, derivă din grecescul „Andreas”.
Peștera în care s-a adăpostit Sfântul Andrei se află la doar 80 km de Constanța, foarte aproape de localitatea Ion Corvin. Mii de credincioși vin aici pentru a-l cinsti pe Sfântul Andrei. Unii istorici și teologi spun că el a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră.
Conform istoricilor bisericești, Sfântul Andrei a fost condamnat la moarte prin răstignire.. Acesta nu s-a considerat vrednic să fie ucis la fel ca și Iisus Hristos, așa că a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignirea cu capul în jos pe o cruce în formă de X. Aceasta a fost numită „crucea Sfântului Andrei”.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie