13 oct. 2023 | 13:30

Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023. Alimentele interzise în această zi. E mare păcat dacă le consumi

Diverse
Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023. Alimentele interzise în această zi. E mare păcat dacă le consumi
Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe pe 7 octombrie, la Iași. Pentru credincioșii care nu reușesc să ajungă la fața locului, trebuie să știe că se pot ruga și acasă. În plus, trebuie să țină cont și de anumite superstiții în această zi cu cruce roșie. Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023!

Sfânta Parascheva, sărbătorită anual pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie! În zona Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este denumită și ‘Vinerea Mare’ sau ‘Sfânta patroană a moldovenilor’.

Moaștele sale se regăsesc la Iași de peste 350 de ani, așa că anual, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, vin pelerini din țară, dar și din străinătate. Anul acesta vor fi aduse în România și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Grecia.

Citește și: Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători  

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată de credincioși un izvor de binecuvântare și sănătate duhovnicească și trupească, așa că este bine să rostim cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva.

Pe 14 octombrie este ziua în care o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Această zi cu cruce roșie este pentru post și rugăciune, astfel că pe lângă tradițiile și obiceiurile care se respectă de Sfânta Parascheva, credincioșii trebuie să înalțe și rugăciuni, pentru a avea parte de noroc, sănătate și pentru a fi protejați de cele rele.

De asemenea, în această zi, credincioșii țin cont de anumite superstiții pentru a le merge bine tot restul anului. În materialul de mai jos vă arătăm, pas cu pas, ce să nu faci de Sfânta Parascheva 2023!

Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023. Superstiții de care românii țin cont

De Sfânta Parascheva, tradiția populară le interzice femilor să facă treburi gospodărești și să calce sau să coasă. Dacă nu țin cont de asta, ele se vor confrunta cu dureri de cap și ochi.

Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă. Dacă o vor face, riscă să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi.

Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, nu se muncește deloc. Credințele populare spun că fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă vor rămâne nemăritate. Bărbații nu au voie să muncească în gospodărie sau să muncească pământul.

Citește și: Când are loc Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2023 la Iași. Cum au fost descoperite moaștele Sfintei Parascheva

De asemenea, oricât de frig este afară, credincioșii nu au voie să facă focul în casă. În această zi, se spune că credința lor ar trebui să le încălzească trupul și sufletul.

Și unele alimente sunt interzise de Sfânta Parascheva! Credincioșii nu au voie să mănânce castraveți, nuci sau poame în formă de cruce. Nu au voie să consume nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece se spune că aduc aminte de sacrificiul martiric.

Sfânta Parascheva, una dintre cele mai importante sărbători din an

Sfânta Parascheva, una dintre cele mai importante sărbători din an

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Sfânta Parascheva

Se spune că persoanele care se roagă cu tărie la moaştele Sfintei Parascheva vor avea parte de minuni. Cei care suferă de boli grave își vor găsi vindecarea și vor primi ajutor rapid. Iată rugăciunea pe care trebuie să o rostiți pe 14 octombrie:

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva ce trebuie rostită pe 14 octombrie.

Citește și: De ce este bine să aprinzi tămâie în casă în fiecare zi. Efectul uimitor pe care îl are, de fapt

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro