Când este Sfânta Maria în 2022. În ce zi pică și ce este bine să faci

Când este Sfânta Maria în 2022. În ce zi pică și ce este bine să faci
Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

Când este Sfânta Maria în 2022. Tradiții și obiceiuri respectate de creștinii-ortodocși care sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea este una deosebită pentru credincioși și abundă în tradiții și obiceiuri. Iată ce simbolizează sărbătoarea și ce trebuie să respecți în această zi.

Când este Sfânta Maria în 2022, în ce zi pică și ce este bine să faci

În fiecare an, Sfânta Maria pică la data de 15 august. În 2022, Sfânta Maria pică într-o zi de luni, chiar lunea următoare. Sărbătoarea are o însemnătate aparte pentru credincioși, întrucât simbolizează trecerea la cele veșnice a Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și ca Uspenia, Sfânta Maria Mare sau „Paștele verii”.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, însă, cu toate acestea, mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea.

Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un fel care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos, adică nefiind doar o urcare cu sufletul, ci și în întregime trup și suflet.

Conform tradiției, se consideră că nu este greșit să urezi „La mulți ani” sărbătoriților, întrucât este o sărbătoare a bucuriei, căci moartea Maicii Domnului este, de fapt, o mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

„Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”.

Astfel că din acest motiv, sărbătoarea nu este una tristă, ci dimpotrivă, una plină de bucurie.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare
Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Sfânta Maria este o sărbătoare marcată și de tradiții și obiceiuri, cunoscute și respectate din cele mai vechi timpuri. Astfel, potrivit acestora, se spune că de Sfânta Maria Mare nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Motivul este acela că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul divin.

Tradiția de Sfânta Maria Mare mai spune că, dacă ai de făcut un drum important, ar trebui să iei cu tine cel mai bun prieten. De asemenea, se spune că în această zi pot avea loc descărcări electrice menite să arate supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Plecarea la drum de unul singur ar arăta egoism și independență, iar pentru a fi protejat atunci când alegi totuși să pleci de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit, pentru a fi în afara oricărei primejdii. Deși nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată, cer tradițiile, astfel că masa de Sfânta Maria Mare ar trebui să fie cât mai cumpătată.

Sfânta Maria mai este sărbătorită și la data de 8 septembrie. Sărbătoarea este denumită popular Sfânta Maria Mică și marchează nașterea Fecioarei Maria. Este, de asemenea, o sărbătoare importantă pentru credincioși, marcată de simboluri, obiceiuri și tradiții.

Rugăciunea puternică către Sfânta Maria pentru împlinirea dorințelor

Fecioarei Maria îi sunt dedicate mai multe rugăciuni deosebite, una dintre ele fiind cea de mai jos, prin care i se cere ajutor și sprijin la necaz și nevoi. La finalul rugăciunii se spune și dorința care vrem să se îndeplinească.

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (n.red. se spune acum dorința).”.