Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față 2022. Tradiții și obiceiuri

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față 2022. Tradiții și obiceiuri

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față 2022? Sărbătoarea Schimbării la Față este una dintre cele mai mari, conform calendarului creștin-ortodox. În popor, aceasta mai este denumită și Obrejania, denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie. Conform tradițiilor, există anumite lucruri pe care creștinii nu au voie sa le facă în această perioadă. Iată despre ce este vorba.

Când pică Schimbarea la Față anul acesta

Schimbarea la Față este o sărbătoare importantă, atât pentru creștini, cât și pentru Biserica Ortodoxă. Aceasta pică în fiecare an în Postul Adormirii Maicii Domnului. Totodată, este și singura zi în care cei care țin post au dezlegare la pește.

Schimbarea la Față este sărbătorită pe data de 6 august. Această sărbătoare are o semnificație majoră pentru creștinism. Conform Noului Testament, Iisus Hristos a mers pe Muntele Tabor, alături de cei trei ucenici ai lui, Apostolii Petru, Iacov și Ioan.

În timp ce aceștia îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic. Între timp au venit și Ilie și Moise din Vechiul Testament, care au vorbit cu Iisus, iar ucenicii au rămas muți de uimire.

„La șase zile după ce a spus ucenicilor Săi: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind întru putere, Iisus îi luă pe Apostolii Săi preferați: Petru, Iacov și Ioan; ducându-i deoparte, urcă pe un munte înalt – muntele Taborului în Galileea – ca să se roage.

Se cuvenea într-adevăr ca cei care aveau să asiste la suferința Sa la Ghetsimani și care aveau să fie martorii cei mai importanți ai Patimilor Sale, să fie pregătiți pentru această încercare prin priveliștea slăvirii Sale: Petru, pentru că tocmai își mărturisise credința în dumnezeirea Sa; Iacov, căci a fost primul care a murit pentru Hristos; și Ioan care mărturisi din experiența sa slava dumnezeiască, făcând să răsune ca fiu al tunetului teologia Cuvântului întrupat.

Şi pe când se ruga, deodată, fața Sa deveni o alta, Se schimbă și sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul. (Marcu 9, 3)”, se arată în Noul Testament după Marcu.

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față 2022

Sărbătoarea Schimbării la Față se păstrează cu mare strictețe în satele românești. De aceasta sunt legate o serie de obiceiuri, datini, superstiții și tradiții. Se spune că în această zi se deschid cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

Cei care nu țin această sărbătoare vor fi gălbejiți și uscați ca florile care se veștejesc. De asemenea, gospodinele nu au voie să spele haine în această zi. Cei care o vor face, vor fi năpădiți de păduchi și ploșnițe.

Se spune că femeile însărcinate care țin acest post vor avea o naștere mult mai ușoară, iar copiii lor vor crește sănătoși. Totodată, în această, fetele nu au voie să se spele, deoarece nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

Conform unei tradiții mai vechi, se spune că oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, vor muri până la sfârșitul anului. De asemenea, în această zi este dezlegare la pește.

Nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva. Cei care roagă în această zi să scape de patime, precum alcool, tutun, vor fi vindecați. Tot pe 6 august, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.