05 iul. 2022 | 12:58

Cât se ține doliu și ce nu este bine să faci după pierderea unei persoane dragi. Tradiții și obiceiuri

Utile
Cât se ține doliu și ce nu este bine să faci după pierderea unei persoane dragi. Tradiții și obiceiuri

Cât se ține doliu. Indiferent de tipul de pierdere pe care ai suferit-o, nu există o modalitate corectă sau greșită de a te întrista. Dar, înțelegând etapele și tipurile de durere, poți găsi modalități mai sănătoase de a face față. Un mijloc de a ne arăta durerea și regretul față de pierderea unei persoane este reprezentat de doliu. Prin acesta ne descărcăm șocul emoțional. Acesta se poartă în funcție de cât de tare te doare pierderea cuiva. Iată așadar cât se ține doliu.

Cât se ține doliu

Durerea este un răspuns natural la pierdere. Este suferința emoțională pe care o simți atunci când ceva sau pe cineva pe care-l iubești este luat. Adesea, durerea pierderii poate fi copleșitoare. Poți experimenta tot felul de emoții dificile și neașteptate, de la șoc sau furie până la neîncredere, vinovăție și tristețe profundă. O formă de manifestare a durerii este reprezentată de ținerea doliului.

Perioada de doliu devine astfel un segment relativ scurt de procesare emoțională și eventual acceptare, urmată de o reintrare în timp util în societate și viața „normală”.

Cât ții doliu dacă ai pierdut pe cineva drag

Doliu este o experiență extrem de individuală; nu există o modalitate corectă sau greșită de a întrista. Modul în care te întristezi depinde de mulți factori, inclusiv de personalitatea și stilul tău de a face față, experiența ta de viață, credința ta și cât de semnificativă a fost pierderea pentru tine.

În mod inevitabil, procesul de doliu necesită timp. Nu există un răspuns clar la întrebarea cât se ține doliu. Vindecarea are loc treptat; nu poate fi forțată sau grăbită și nu există un program „normal” pentru doliu. Unii oameni încep să se simtă mai bine în săptămâni sau luni. Pentru alții, procesul de doliu se măsoară în ani. Indiferent de experiența ta de durere, este important să ai răbdare cu tine și să permiți procesului să se desfășoare în mod natural.

Tradiții și obiceiuri legate de doliu

De-a lungul timpului, fiecare cultură a avut o serie de tradiții și obiceiuri transmise de la o generație la alta, legate de doliu. Astfel, pe lângă impactul emoțional, reprezintă și anumite aspecte legate de tradiția morții.

În România, obiceiurile și superstițiile din jurul morții provin dintr-un amestec de credințe cu elemente precreștine păstrate, precum și credințe creștine mai actuale și predominant ortodoxe.

Cât se ține doliu6

Cât se ține doliu potrivit tradițiilor și obiceiurilor

Superstiții legate de moarte

Românii au multe superstiții cu privire la momentul în care se va întâmpla sosirea morții, dintre care unele includ spargerea neașteptată a mobilierului sau a oglinzilor. Altele implică sunete neobișnuite și nepotrivite pe care le-ar putea emana anumite animale, cum ar fi atunci când o găină cântă ca un cocoș sau urletul unui câine.

Pentru români, moartea pândește mai ales în umbră atunci când o casă are atât un bolnav cât și un câine locuiește în ea, iar lucrurile devin deosebit de grave dacă câinele ține capul în jos în timp ce urlă și sapă lângă casă. În plus, apropierea Morții crește dacă persoana bolnavă își ține ochii ațintiți pe unghii sau pe un perete. De asemenea, românii văd bufnițele drept „păsări ale morții”, iar strigăturile lor poartă titlul de a fi cel mai puternic prevestitor al morții.

Doliul la creștinii ortodocși

Doliu este expresia unei experiențe care este consecința unui eveniment din viață care implică o pierdere,  care provoacă durere,  care apare ca urmare a morții cuiva, în special cuiva care a fost iubit, deși pierderea din cauza morți nu este exclusiv cauza oricărei experiențe de durere.

Cuvântul este folosit pentru a descrie un complex de comportamente la care participă sau se așteaptă să participe cei îndoliați, a căror expresie variază în funcție de cultură. Purtarea hainelor negre este o practică urmată în multe țări, deși se văd și alte forme de îmbrăcăminte. Cei mai afectați de pierderea unei persoane dragi observă adesea o perioadă de doliu, marcată de retragerea de la evenimentele sociale și de un comportament liniștit, respectuos. Oamenii pot urma tradițiile religioase pentru astfel de ocazii.

Doliu se poate aplica la moartea sau la aniversarea morții unei persoane importante, cum ar fi un lider local, un monarh, o personalitate religioasă sau un membru al familiei. Cu o asemenea ocazie poate pune doliu de stat. În ultimii ani, unele tradiții au făcut loc unor practici mai puțin stricte, deși multe obiceiuri și tradiții continuă să fie respectate.

Cât se ține doliu. Superstiții legate de doliu

Printre regulile păstrate din moși strămoși există și regula purtării hainelor negre sau regula privării de la distracții, sau cea a interzicerii bărbieritului.

Despre cât se ține doliu, Biserica Ortodoxă nu a impus o perioadă anume în care să se țină doliu și nici nu impune cuiva să le respecte. Acestea sunt parte a tradiției și fiecare face cum simte. Iată cât se ține doliu în general:

  • până la 1 an de zile, dacă persoana care a decedat este un membru al familiei tale
  • 40 de zile dacă au decedat persoane apropiate, însă nu ai legături de sânge cu ele, aceasta fiind varianta cea mai aplicată.

Cum se ține doliul

Fiecare ține doliu cum crede de cuviință. Există o serie de recomandări tradiționale cu privire la acesta. În memoria unei persoane care a trecut în neființă se onorează aceste recomandări legate de doliu. Iată care sunt activitățile recomandate în perioada doliului::

Privarea de evenimente distractive (nunți, botezuri, petreceri)

  • Petrecerile reprezintă un eveniment contrastant al doliului, care este o perioadă de plângere și vindecare. Este recomandat să se evite aceste evenimente pe cât posibil, dar u este interzisă participarea la acestea.

Purtarea hainelor negre 

Pe întreaga perioada a doliului se păstrează eticheta vestimentară de la înmormântare. În perioada doliului se vor purta următoarele articole vestimentare:

  •  haine negre sau închise la culoare
  • haine sobre
  • haine decente.

Evitarea bărbieritului 

Bărbații adoptă o formă de manifestare a doliului. Aceasta este reprezentată de evitarea bărbieritului în această perioadă. Aceasta este o practică comună în doliu și în această perioadă se pune accent mai puțin pe aparențe și mai mult pe partea spirituală.

Evitarea consumului de alcool 

Din punct de vedere psihologic, perioada doliului este delicată. Din acest motiv este recomandat să se evite consumul de alcool. In această perioadă există o predispoziție ridicată înspre dependențe și depresie. Din această cauză acestea trebuie evitate.

Rugăciune și generozitate

Rugăciunea și actele de binefacere reprezintă felul prin care majoritatea persoanelor își manifestă doliul. Viața religioasă este cea pe care se pune accent în această perioadă. Tot acum se urmează lecțiile duhovnicești.

PlaySport
Nuntă surpriză în showbiz! Actorul care s-a sărutat cu fiica lui Hagi s-a căsătorit în secret la trei ani de când a confirmat relația
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Cancan.ro
Alina Park, o olteancă stabilită în Coreea de Sud, și-a învățat soțul asiatic să vorbească precum Nicolae Guță
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Atac terorist! Cel puțin șapte copii au fost uciși
Romania TV
Reghecampf, ÎNŞELAT de Anamaria în timpul CĂSNICIEI! Unde se iubea impresara cu AMANTUL
Capital.ro
Marele ARTIST al României s-a stins uitat de toți. A MURIT sărac, într-un scaun cu rotile
EVZ.ro
Pârjoale de cartofi, rețeta de post. Uiți de carne
Adevarul
Tânărul care a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: „Ce naiba e în neregulă cu mine?“ VIDEO
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Cum a ajuns „brancardierul morții” să ucidă oameni ai străzii. „Dacă era respins sau întrerupt, Bota reacţiona violent”
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Este divorțul anului! Au pus cruce unui mariaj de două decenii! El și-a angajat o avocată celebră, în timp ce ea a rămas cu cei trei copii
Redactia.ro
Ce se întâmplă cu fotbalistul care a intrat în depresie după ce a vrut să-i facă o surpriză soției și a mers mai repede acasă
Digisport.ro
Ce nume exotic i-a pus Reghe fiului său. Corina Caciuc și antrenorul au făcut anunțul: „Nu am spus decât celor apropiați...”
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Recalcularea pensiilor. . Data până la care se depun documentele la dosar
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
A devenit obligatoriu pentru PROPRIETARII de apartamente și case. S-a schimbat legea din 2024
Capital.ro
Camelia Pătrăşcanu dezvăluie efectele asupra zodiilor produse de eclipsa de Soare şi Lună Nouă de pe 8 aprilie 2024: "Leii sunt ajutaţi cu claritate, Peştilor li se cere să renunţe la modestie"
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Încă o despărțire în showbiz! Păreau extrem de îndrăgostiți, dar și-au spus „Adio”, iar motivul este total neașteptat. S-a aflat totul acum: „Nu a vrut...”
Avantaje
ANUNȚUL HIDROELECTRICA privind FACTURILE! Jumătate de milion de români, vizați
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro