Ce nu este bine să faci de Mucenici. Se poate spăla pe 9 martie?
În fiecare an, pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Legat de această sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri, care sunt respectate cu strictețe de credincioșii care nu doresc să aibă parte de ghinion în anul care urmează. Iată așadar, ce nu este bine să faci de Mucenici.
Ce nu este bine să faci de Mucenici
Potrivit tradițiilor, în această zi se deschid mormintele și porțile raiului și gospodinele pregătesc bucate alese. Printre acestea se includ și Mucenicii, care sunt reprezentați de colaci în forma cifrei 8, unși cu miere peste care se presară nucă măcinată.
Există și alte tradiții și obiceiuri din bătrâni, care sunt respectate de către cei care vor să aibă noroc tot anul și să scape de ghinion. Iată ce nu este bine să faci în această zi.
Vezi și Sfinții 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri sfinte trebuie să respecți chiar azi
Ce să nu faci pe data de 9 martie
Unele tradiții și obiceiuri spun că dacă faci anumite lucruri în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, vei avea parte de ghinion tot anul. Iată câteva dintre acestea:
- În această zi nu se dau bani cu împrumut, dacă vrei să ai parte de spor
- pentru a avea parte de sănătate și prosperitate, trebuie sărbătorită această zi
- se spune că va fi bolnav timp de 40 de zile, acela care nu va ține această sărbătoare
- nu se fac treburi în casă în ziua în care se sărbătoresc Mucenicii
- nu se face curățenie și nici nu se spală în această zi de sărbătoare
- poți avea necazuri tot anul care urmează, dacă în această zi te cerți cu cineva.
Rugăciune către Sfinții 40 de mucenici din Sevastia
Pentru a-i apăra de orice necaz, creștinii ortodocși rostesc o rugăciune în această zi, către Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Iată care este aceasta:
,,Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevastia, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.
Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.
O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”
Citește și Sfinții 40 de Mucenici 2020. De ce se beau 44 de pahare cu vin pe 9 martie