Când este Ignatul în 2022? Majoritatea românilor așteaptă cu nerăbdare să taie porcul și să facă preparate care mai de care mai delicioase pentru Sărbătorile de iarnă. Ignatul este un eveniment foarte important pentru gospodarii care respectă tradiția și se pregătesc pentru masa de Crăciun și Revelion. Ai mai jos detalii despre sărbătoare, obiceiurile care se regăsesc în casele românilor și amănunte știute doar de bunici.
Creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul cu mare drag și dor de bunici. Cei mai mulți au văzut tradițiile și obiceiurile din cadrul acestui eveniment la vârste foarte fragede când se duceau în vacanțele de iarnă la țară.
Sărbătoarea are loc pe 20 decembrie, moment în care românii taie porcii crescuți la casă pentru a pregăti fel și fel de rețete tradiționale.
O legendă din popor arată că în ajunul sărbătorii porcii se visează cu mărgele roșii la gât. Credincioșii știu că în data de 20 decembrie mai este prăznuit și Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.
Sfântul Mucenic a suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat întors de la credința în Hristos și a fost aruncat leilor care l-au devorat. Oasele lui au fost aduse în Antiohia și venerate ca moaște.
În tradiția populară este cunoscută ziua de 20 decembrie și sub numele de ,,Ignatul porcilor”. Cei mai mulți români din mediul rural sacrifică porcii crescuți pentru masa de Crăciun și pentru bucate care ajung în congelator pentru lunile următoare.
Unele din ele sunt gătite de bucătărese până la Sfântul Ion. Sacrificarea porcului de Ignat este o dovadă a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creștină.
Gospodinele de peste tot din țară pregătesc produse tradiționale din carnea porcului. În ziua de Ignat creștinii taie animalul chiar în gospodărie. Procesul este chiar singura activitate permisă în ziua de Ignat pentru că în rest este interzisă prestarea altor munci precum: spălat, măturat sau cusut.
După sacrificare, porcul este spălat și pârlit pe primele paie secerate în vară care sunt puse la loc special. În focul acela mai sunt aruncate și ramuri de lemn sau iasomie ca să iasă șoricul afumat.
Obiceiul arată că sacrificarea animalului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor și nici nu poate depăși apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă totuși loc pe lumină pentru că numai lumina poate ține la distanță spiritele malefice.
Tradiția arată că toate bucatele care se fac de Ignat trebuie să fie împărțite cu cei dragi, mai ales cu cei care au ajutat la tăierea animalului. De asemenea, toți oamenii trebuie să își pregătească ustensilele cu o seară înainte, dar și locul unde urmează ca porcul să fie tăiat.
Mai mult decât atât, mai este cunoscut și faptul că în ajunul Ignatului se fierbe grâu care este mai apoi tămâiat și binecuvântat de capul familiei.
Din acesta trebuie să mănânce toți cei dragi pentru noroc, spor și armonie în casă. Se spune și că în acea noapte vrăjitoarele umblă să ia belșugul casei, motiv pentru care se presară mei și sare în jurul casei și al curții.