Canicula și valurile de căldură intense pot să afecteze starea de sănătate. Românii se pot proteja menținându-și corpul hidratat constant. Mulți fac însă o greșeală ce poate avea consecințe negative semnificative. Află în rândurile de mai jos despre ce este vorba.
Fenomenele meteorologice extreme revin în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat valuri de căldură intense pentru săptămânile 14-27 august. Temperaraturile maxime vor atinge valori de până la 30 de grade pe litoral, însă în sudul țării vor depăși 35 de grade Celsius.
În perioada 21-27 august, valorile termice diurne vor varia între 30 și 34 grade Celsius. Probabilitatea de manifestare a averselor va fi ridicată în vestul, nord-vestul și zonele de munte ale țării. Abia începând din a doua jumătate a lunii septembrie, vremea va începe să se răcorească.
Cu toții știm că umiditatea și căldura pot fi dăunătoare. Valurile de caniculă pot să ucidă, fiindcă încurajează fluxul sanguin inadecvat către creier, inimă, rinichi, ficat, pancreas și nu numai. Poți să previi un impact negativ asupra organismului prin creșterea toleranței la căldură însă.
Tu știi cum poți să îți pregătești organismul să reziste la un trai într-un mediu mai călduros? Mulți nu știu, însă fac o greșeală mare în perioadele în care afară temperaturile ating valori caniculare. Chiar dacă vor să procedeze în favoarea lor, își fac mai mult rău.
În perioadele în care vremea este caniculară este bine să nu te expui mediului călduros pe durate lungi de timp. Organismul trebuie să se obișnuiască cu temperaturile ridicate și cu umiditatea. Dacă vrei să ieși afară, petrece timp în căldură pentru o perioadă scurtă. Dacă simți că îți faci rău, oprește-te.
Nu consuma apă la temperaturi reci. Mulți obișnuiesc să cumpere apă sau sucuri de la frigider. Este cea mai mare greșeală. Schimbarea bruscă a temperaturii pe care o suferă organismul nu face bine, dimpotrivă, poate să aibă consecințe negative semnificative.
Pe lângă faptul că împiedică hidratarea, afectează și procesul digestiv. Mai mult decât atât, temperatura internă a corpului se modifică.
„Nu aș recomanda să se bea apă rece vara. Când bem apă rece, corpul nostru trebuie să compenseze diferența de temperatură, să se regleze și să lucreze mai mult decât este necesar. Digestia va fi mai dificilă și putem avea orestricționare a digestiei.
De asemenea, trebuie să ne gândim că grăsimile, cu apa rece, se solidifică și asta ne îngreunează digerarea. În plus, s-a văzut că la persoanele care suferă de migrene acestea pot fi agravate de apa rece”, a spus Guadalupe Blay, șeful unei secții de nutriție din Spania.