08 nov. 2021 | 11:29

Ce nu e bine să faci sub nicio formă în ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

Diverse
Ce nu e bine să faci sub nicio formă în ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavril
Crestinii nu trebuie sa faca un lucru important

Românii sărbătoresc astăzi, 8 noiembrie, o zi importantă din calendarul ortodox, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

Este o sărbătoare importantă din an, în care mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care credincișii nu trebuie să le facă astăzi.

Ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este una foarte importantă în calendarul ortodox. Există la noi în țară mai multe biserici și mănăstiri cu hramul Sfinților Arhangheli. Mihail și Gabril sunt sărbătoriți alături de toți îngerii, considerați păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte.

De fapt, numele întreg al sărbătorii este Soborul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și al tuturor cereștilor puteri. Cei doi sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Români.

Sărbătoarea îngerilor a început în secolul cinci și s-a răspândit în tot Răsăritul creștin. Sfântul Mihail este protectorul călugărilor, al armatelor creștine și al voievozilor care purtau pe câmpul de luptă icoana marelui Arhanghel. În iconografie el este înfățișat purtând în mână o sabie de foc și are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, Sfântul Gabril este protectorul fecioarelor creștine, al familiei și al mamelor, al copiilor și al călugărițelor.

Tradiții și superstiții

În ce privește tradițiile, creștinilor le era interzis să lucreze în această zi. Oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli Mihail și Gabril despre care se spune că iau suflete celor care mor.

În zi, credincioșii puneau în calea preotului haine pentru a trece peste ele și a obține vindecare pentru cei care le vor purta.

În această zi se mănâncă pește pentru a fi ferit de boală și pagubă.

Oamenii din regiunile de munte îi credeau pe Arhangheli ocrotitori ai oilor. În această zi ei făceau o turtă de făină de porumb, simbol al fertilității.

Aruncă această turtă și dacă ea pică cu fața în jos, oile vor fi sterpe, iar dacă pică cu fața în sus, vor avea parte de miei.

Cei care muncesc în această zi se vr chinui la ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Oamenii trebuie să aprindă lumănări pentru vii și morți. Se dau ofrande de pomană pentru morți în sâmbăta de dinaintea sărbătorii.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Capital.ro
Noua lege a salarizării nu va afecta salariile de la stat. Categoriile de bugetari care primesc majorări semnificative | Anunțul ministrului Muncii
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
TOTAL INTERZIS în VINEREA MARE! E cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro