Nu știai cu cine seamănă copilul tău la inteligență? Iată de unde își moștenesc majoritatea copiiilor istețimea! IQ-ul, raţionamentul şi gândirea sunt determinate genetic.
IQ-ul, raţionamentul şi gândirea provin din genă. Deși credeai că ambii părinți contribuie, doar unul dintre ei transmite nivelul de istețime al copilului, arată noile studii privind genetica.
Cu toții știam că inteligența, la fel ca alte trăsături și calități, are o componentă ereditară. Cercetătorii au dezvăluit că femeile transmit genele de inteligență pruncilor lor, pentru că acestea au dublu cromozom X, spre deosebire de bărbați care au doar unul. Cromozomul X are un rol foarte important în procesul de determinare a sexului și la dezvoltarea centrului gândirii din creier, conform independent.co.uk.
În schimb, genele responsabile de funcțiile cognitive avansate ar putea fi moștenite de la tată. Cele cunoscute sub denumirea de „gene condiționate” funcționează numai dacă provin de la mamă. Șoarecii de laborator pe care s-au făcut teste au arătat că cei cu o doză suplimentară de gene materne dezvoltă capete și creiere mai mari, dar corpuri mic, iar cei cu doze paterne au creiere mici și organisme mari.
În urma mai multor teste și studii, echipele de cercetători au primit același răspuns – cel mai bun predictor al inteligenței copiilor este IQ-ul mamei. De asemenea, specialiștii subliniază că factorul determinat al IQ-ului nu se oprește doar la genetică, ci și la mediul în care individul se dezvoltă.
„Baza moleculară pentru gene este acidul dezoxiribonucleic (ADN). ADN-ul este compus dintr-un lanț de nucleotide, dintre care există patru tipuri: adenina (A), citozina (C),guanina (G) și timina (T). Informația genetică există în secvențele acestor nucleotide, iar genele sunt întinderi vaste ale acestor secvențe de-a lungul ADN-ului. Virușii sunt singurele abateri de la această regulă – câteodată virușii folosesc molecula de ARN foarte asemănătoare decât pe cea a ADN-ului ca material genetic. În mod normal, ADN-ul este o moleculă dublu-catenară, răsucită într-o formă dublu-spiralată” (Sursa: ro.wikipedia.org)
- Caracteristicile codului genetic sunt următoarele:
este universal, adică este valabil de la virusuri și până la om;
este fără virgule, codonii fiind adiacenți;
este nesuprapus,codonii adiacenți nu au baze comune;
este degenerat,căci tripleți diferiți pot codifica același aminoacid.