04 apr. 2022 | 18:49

Ce medicamente se vor scumpi în România în 2022. Vești proaste pentru români

Sănătate
Ce medicamente se vor scumpi în România în 2022. Vești proaste pentru români
Industria pharma din România și efectele crizei

La nivel european, inlusiv în România, guvernele au folosit scăderea prețurilor ca una dintre strategiile de reducere a cheltuielilor în industria pharma, printre altele. Prin urmare, industria farmaceutică rămâne sub o presiune sporită. Prețurile medicamentelor rămân în centrul strategiilor și preocupărilor companiilor farmaceutice. Mediul global în jurul prețurilor medicamentelor este foarte reglementat pe multe piețe. Acest aspect nu mai oferă industriei prea mult spațiu de manevră. Situația a fost, de asemenea, exacerbată de criza globală Covid-19. Pandemia a crescut semnificativ cheltuielile cu asistența medicală pe toate piețele. Ca urmare a acestor factori, cel puțin în România, există semnele unor majorări masive ale prețurilor la medicamente.

Industria pharma din România și efectele crizei

Încă de la finalul anului 2019, Ministerul Sănătății din România a pus în aplicare o suspendare de șase luni a exporturilor paralele pentru peste 2.000 de medicamente. Această măsură era menită să limiteze apariția penuriei de medicamente vitale.

Măsura era similară restricțiilor recente privind comerțul paralel din alte țări ale UE. Penuria de pe piața farmaceutică din România a fost și este strâns legată de mediul represiv de stabilire a prețurilor și de atractivitatea scăzută a pieței care rezultă din aceasta.

„Din cauza condițiilor dificile de stabilire a prețurilor, previziunile creștere decelerată pentru piața farmaceutică din România, vânzările, suma cheltuielilor cu medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală și cu cele eliberate fără prescripție medicală, urmând să crească cu o rată anuală compusă de creștere de 7,1% până la 31,1 miliarde de lei până în 2028.”, spuneau cei de la Fitch Solutions în decembrie 2019.

Posibile scumpiri la anumite medicamente

Cu toate astea, criza din industria pharma, la nivel mondial, a determinat o majorare consistentă a prețurilor la medicamente. Modificările au fost resimțite în mai toate țările europene. După cei doi ani de pandemie, România nu a modificat prețurile la medicamente. Conform unor noi date, acst lucru este pe cale să se schimbe. Deocamdată nu se știu car ar fi exact medicamentele la care am putea observa majorări ale prețurilor, dar ceea ce se anunță este clar o majorare.

„Vom constata modificări de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producătorii nu pot include aceste modificări în preţul medicamentelor.

În Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime.”, a spus Simona Cocoş, președinte APMGR.

Citește și: Cifrele care îți arată cât de incapabilă e România să facă medicină că în afară

Aceeași Simona Cocoş atrage atenția asupra faptului că materiile prime din industria pharma s-au scumpit cu cel puțin 60% în ultimul an, ceea ce ar putea determina producătorii să majoreze anumite prețuri. Un alt aspect important, care ar putea influența prețurile medicamentelor, este aplicarea taxei clawback, despre care Simona Cocoş declară:

„Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului. Prețu final înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor.

Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%.”, a mai spus preşedintele APMGR.

Această taxă, mai spune reprezentatul APMGR, nu mai poate fi susținută de producători, având în vedere că anumite medicamente, compensate 100%, au o taxă clawback aferentă mult mai mare decât prevederile legislației în vigoare.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro