04 apr. 2022 | 18:49

Ce medicamente se vor scumpi în România în 2022. Vești proaste pentru români

Sănătate
Ce medicamente se vor scumpi în România în 2022. Vești proaste pentru români
Industria pharma din România și efectele crizei

La nivel european, inlusiv în România, guvernele au folosit scăderea prețurilor ca una dintre strategiile de reducere a cheltuielilor în industria pharma, printre altele. Prin urmare, industria farmaceutică rămâne sub o presiune sporită. Prețurile medicamentelor rămân în centrul strategiilor și preocupărilor companiilor farmaceutice. Mediul global în jurul prețurilor medicamentelor este foarte reglementat pe multe piețe. Acest aspect nu mai oferă industriei prea mult spațiu de manevră. Situația a fost, de asemenea, exacerbată de criza globală Covid-19. Pandemia a crescut semnificativ cheltuielile cu asistența medicală pe toate piețele. Ca urmare a acestor factori, cel puțin în România, există semnele unor majorări masive ale prețurilor la medicamente.

Industria pharma din România și efectele crizei

Încă de la finalul anului 2019, Ministerul Sănătății din România a pus în aplicare o suspendare de șase luni a exporturilor paralele pentru peste 2.000 de medicamente. Această măsură era menită să limiteze apariția penuriei de medicamente vitale.

Măsura era similară restricțiilor recente privind comerțul paralel din alte țări ale UE. Penuria de pe piața farmaceutică din România a fost și este strâns legată de mediul represiv de stabilire a prețurilor și de atractivitatea scăzută a pieței care rezultă din aceasta.

„Din cauza condițiilor dificile de stabilire a prețurilor, previziunile creștere decelerată pentru piața farmaceutică din România, vânzările, suma cheltuielilor cu medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală și cu cele eliberate fără prescripție medicală, urmând să crească cu o rată anuală compusă de creștere de 7,1% până la 31,1 miliarde de lei până în 2028.”, spuneau cei de la Fitch Solutions în decembrie 2019.

Posibile scumpiri la anumite medicamente

Cu toate astea, criza din industria pharma, la nivel mondial, a determinat o majorare consistentă a prețurilor la medicamente. Modificările au fost resimțite în mai toate țările europene. După cei doi ani de pandemie, România nu a modificat prețurile la medicamente. Conform unor noi date, acst lucru este pe cale să se schimbe. Deocamdată nu se știu car ar fi exact medicamentele la care am putea observa majorări ale prețurilor, dar ceea ce se anunță este clar o majorare.

„Vom constata modificări de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producătorii nu pot include aceste modificări în preţul medicamentelor.

În Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime.”, a spus Simona Cocoş, președinte APMGR.

Citește și: Cifrele care îți arată cât de incapabilă e România să facă medicină că în afară

Aceeași Simona Cocoş atrage atenția asupra faptului că materiile prime din industria pharma s-au scumpit cu cel puțin 60% în ultimul an, ceea ce ar putea determina producătorii să majoreze anumite prețuri. Un alt aspect important, care ar putea influența prețurile medicamentelor, este aplicarea taxei clawback, despre care Simona Cocoş declară:

„Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului. Prețu final înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor.

Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%.”, a mai spus preşedintele APMGR.

Această taxă, mai spune reprezentatul APMGR, nu mai poate fi susținută de producători, având în vedere că anumite medicamente, compensate 100%, au o taxă clawback aferentă mult mai mare decât prevederile legislației în vigoare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro