18 oct. 2022 | 09:43

Ce mare sărbătoare este astăzi, 18 octombrie. Ce sfânt important este celebrat şi cui trebuie să spui „La mulţi ani”

Știri generale
Ce mare sărbătoare este astăzi, 18 octombrie. Ce sfânt important este celebrat şi cui trebuie să spui „La mulţi ani”
Nouă sărbătoare pe 18 octombrie: cui trebuie să îi urezi ,la mulți ani'?

Românii se bucură și astăzi de o mare sărbătoare pe 18 octombrie. Calendarul Ortodox arată faptul că mulți sunt celebrați în această dată. Cu toate astea, doar unii cetățeni știu cui trebuie să ureze ,la mulți ani’. Enoriașii sunt cei care cunosc importanța zilei. Sfântul prăznuit acum este autor al Evangheliei. El s-a născut în Antiohia și era medic. De asemenea, Sfântul este considerat a fi fondatorul iconografiei creștine.

Sărbătoare mare pe 18 octombrie: ce sfânt este celebrat?

Calendarul Ortodox marchează o sărbătoare mare pe 18 octombrie. Creștinii îl celebrează pe Sfântul Apostol Luca. Cei mai mulți enoriași știu importanța Evanghelistului în drumețiile pentru a propovăduirea religiei creștine. Sfântul Apostol s-a născut în Antiohia și era medic.

De asemenea, tot el era considerat a fi fondatorul iconografiei creștine. Unii credincioși sunt de părere că și mormântul său este făcător de minuni până în prezent. Mai exact, câțiva au observat cu mirare cum pe 22 decembrie 1997 a început să curgă mir din marmura mormântului Sfântul Luca, arată scrierile creștine.

Luca Evanghelistul este unul din cei patru evangheliști, fiind considerat de către creștini autorul cărții ,Faptele Apostolilor’. Acesta era discipolul lui Pavel din Tars și a fost menționat în trei din Epistolele lui. În ,Coloseni’ este descris ca „prietenul nostru drag, doctorul”.

Părinții Bisericii timpurii au afirmat despre el că este autorul Evangheliei, acesta fiind punctul de vedere tradițional al creștinismului. Cel din urmă ar fi murit în anul 150 d.Hr. în Theba (Egipt). Simbolul lui este și acum cunoscut ca un taur înaripat.

Sărbătoare 18 octombrie: detalii neștiute

Cu toate că toți credincioșii știu povestea sa, nu există niciun zvon istoric de încredere ce poate să arate că autorul Evangheliei după Luca s-ar fi numit în mod real Luca. Poate puțini știu, dar Evanghelia lui a fost publicată în mod anonim.

„Ceea ce cei mai mulți nu-și dau seama este că titlurile lor au fost adăugate ulterior de creștini din secolul al II-lea, la decenii întregi după ce aceste cărți fuseseră scrise, pentru a putea pretinde că ele au fost scrise de apostoli. De ce ar fi făcut asta creștinii? Amintiți-vă discuția anterioară asupra formării canonului Noului Testament: numai cărțile care erau apostolice puteau fi incluse.

Ce trebuia atunci făcut cu evangheliile care erau citite și larg acceptate ca autorități în timp ce fuseseră scrise în mod anonim, cum a fost cazul celor patru evanghelii din Noul Testament?

[13]” (Bart D. Ehrman, Truth and Fiction in The Da Vinci Code: A Historian Reveals What We Really Know about Jesus, Mary Magdalene, and Constantine.)

Altă menționare a Sfântului

O altă menționare a celui care este sărbătorit pe 18 octombrie mai este și în ,Prologul Anti-Marcionism a Evangheliei după Luca’, un document despre care se crede că datează din secolul II. Singura parte din aceasta care este scrisă chiar în greaca originală este: „Luca, un nativ din Antioh, de profesie doctor.

El a devenit un ucenic al apostolului Pavel și apoi l-a urmat pe Pavel până la martiriul lui Pavel. A servit Domnului în mod continu, necăsătorit și fără copii, umplut cu Sfântul Spirit el a murit la vârsta de 84 ani. (p. 335)”. 

Cui trebuie să spui ,,La mulți ani”?

În ziua de sărbătoare din 18 octombrie sunt sărbătoriți cei care poartă numele Sfântului Apostol Luca. Oamenii care se numesc astfel sunt ocrotiți de el pe tot parcursul vieții.

Numele este unul care încă se bucură de popularitate în țara noastră, mai cu seamă că din ce în ce mai multe persoane au decis să își boteze astfel copiii. La origine este numele grecesc Lukas, care reprezintă un diminutiv al numelui Lukios, Lucius (în latină) sau Lukanos.

Acesta este asociat și cu numele Lucanus, care înseamnă locul de proveniență al acestuia. Enoriașii știu că există chiar mai multe variante. O alta ar fi cea potrivit căreia numele Luca este asociat și orașului din Toscana, Lucca. Mai sunt și alte asocieri cu latinescul „lux” care înseamnă „lumină” și cu grecescul „leukos”, care înseamnă „alb”.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Alina Sorescu și Alex Ciucu au stat ore bune la tribunal! Artista, prima reacție: „Sunt încrezătoare că decizia va fi în beneficiul fetelor”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Așa suntem otrăviți. Fructe pline de pesticide, retrase de la vânzare
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Mai mult decât fantastic e doar Tantastic Studio! Servicii premium de bronzare la solar Pipera
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro