Calendar ortodox 16 octombrie 2022. În fiecare an, pe data de 16 octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc mai multe nume importante din cadrul Bisericii Ortodoxe. Totuși, un mare sfânt este pomenit în această zi de credincioși. El a trăit pe vremea lui Tiberiu cezarul din Capadochia. Iată ce rugăciune să înalți către el!
Calendar ortodox, duminică, 16 octombrie 2022. În fiecare an, pe data de 16 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc mai multe nume din rândul sfinților. În această zi de duminică are loc pomenirea Sfântul Mucenic Longhin Sutașul. Însă, alături de el, creștinii mai pomenesc și alți urmași ai lui Hristos din Biserica Ortodoxă.
Duminică, 16 octombrie, are loc și pomenirea Sfinților doi Mucenici tăiați împreună cu Sfântul Longhin, a Sfinților Mucenici Leontie, Dometie, Terentie și Domnin, care prin foc s-au sfârșit, precum și a Preacuviosului Părinte Mal, potrivit informațiilor notate în Calendarul Ortodox.
Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a trăit e vremea lui Tiberiu cezarul din Capadochia. A făcut parte din armata lui Ponțiu Pilat. Pe atunci, mucenicul se ocupa de paza Crucii de la Răstignirea Domnului, dar în responsabilitatea sa se afla și paza Sfântului Mormânt. Sfântul a fost martor la Învierea lui Iisus Hristos, a crezut în Fiul lui Dumnezeu și a decis, alături de alți soldați, să se boteze.
La Capadochia, acolo unde a plecat după experiența trăită la mormântul lui Iisus Hristos, mucenicul a convertit mulți păgâni la creștinism. Iudeii au fost foarte revoltați când au văzut faptele acestuia, motiv pentru care au insistat la Pilat să îl decapiteze, lucru care s-a și întâmplat. Așa și-a sfârșit Sfântul Mucenic Longhin Sutașul alergarea.
„Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Adâncul Mării Roşii cu urme neudate, pedestru trecându-L Israel cel de demult, prin mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.
Stih: Sfinte Mucenice Longhin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind strălucit cu Dumnezeieştile vărsări de lumină şi dimpreună cu Cetele îngerilor stând înaintea lui Hristos Dumnezeu, mărite, luminează pe cei ce săvârşesc prăznuirea ta cea prealuminată.
Stih: Sfinte Mucenice Longhin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Nimic nu te-a despărţit de unirea cu Dumnezeu, mucenice, fiind despărţit de dulceaţa cea trupească prin credinţă şi îndulcindu-te curat întru iubirea cea desăvârşită.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Slujind cu gând curat lui Dumnezeu Cel Viu, Sfinte Longhin, Preaînţelepte, nicidecum n-ai dat închinăciune la idolii cei morţi, fericite. Drept aceea, fiind omorât, ai ajuns către Viaţa Cea fără de sfârşit.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pe Cuvântul Tatălui, cu cuvântul L-ai zămislit în pântecele tău, ca să dezlege pe oameni din necuvântare pentru a Sa bunătate, Maică Fecioară Preacurată, Binecuvântată, cu totul fără de prihană. Amin!”