Nicolae Ceaușescu era deja bine cunoscut de bucătarii pe care i-a avut de-a lungul timpului. Toți știau ce preferă fostul președinte al României. Acesta era obsedat de-a dreptul de un anumit fel de mâncare? Ce prefera să consume?
Nicolae Ceaușescu a fost un personaj controversat din România și va rămâne în istorie pentru credințele, afirmațiile și faptele sale. Nu mulți l-au cunoscut în timpul vieții, tocmai din cauza discrepanței de statut, astfel că multe răspunsuri au venit pentru români abia după moartea acestuia. Dincolo de tabieturile sale și de fixațiile avute, dictatorul comunist cerea un preparat anume bucătarilor.
Conform mărturiilor foștilor angajați, șeful statului adora tocana de găină, dar făcută într-un fel special. Mâncarea era compusă dintr-o găină întreagă, inclusiv cu cap, gheare și organe. Alt detaliu care a ieșit în evidență a fost felul în care alegea să-și ia masa la întâlnire cu alți lideri din străinătate.
Nicolae Ceaușescu refuza să mănânce din mâncarea gătită de bucătarii altor președinți pentru el, astfel că venea cu mâncarea lui la pachet, gătită de proprii angajați. Mai mult decât atât, acesta refuza chiar și apa ce îi era oferită, iar pentru a-și potoli setea prefera un suc din legume și fructe pe care-l bea doar cu paiul.
„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare. De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a detaliat Camil Roguski, arhitect (Sursa: ziare.com, citat de impact.ro)
“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”
Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceaușescu