Astăzi este a doua zi de Crăciun și creștinii ortodicși de pretutindeni, sărbătoresc Soborul Maicii Domnului, cea care i-a dat viață lui Iisus Hristos. Sunt nenumărate tradiții și obiceiuri referitoare la această zi, printre care și unele care fac trimitere la ce mâncăm în a doua zi de Crăciun. Iată câteva idei.
De cele mai multe ori, musafirii pe care îi avem de Crăciun, stau până după Revelion. Pentru că petrecerea de Crăciun poate să dureze chiar trei zile, pentru masa din a doua zi de Crăciun, se pot folosi preparate pe care le-am făcut încă din Ajun și pe care le-am folosit și în prima zi. Iată ce mâncăm în a doua zi de Crăciun:
O idee bună referitor la ce mâncăm în a doua zi de Crăciun, este reprezentată de aperitive. Acestea pot fi servite pe un platou, asortate. Unele dintre ele pot face parte din ce am pregătit înainte de Crăciun, iar altele pot fi făcute pe loc. Printre preparatele care pot face parte din acest platou se numără:
Cei care vor să consume ceva mai light, pot încerca să facă bruschette cu sparanghel. Sunt ușor de făcut, au un gust delicios și musafirii vor fi încântați.
Dacă nu știm ce mâncăm în a doua zi de Crăciun la felul principal, putem folosi friptura de porc și sarmalele. Pentru a avea un gust deosebit, carnea poate fi condimentată cu:
Cei care vor pot servi câteva porții de șuncă glazurată cu miere. Printre preparatele potrivite pentru masa specifică din a doua zi de Crăciun, poate fi reprezentat de porcul glazurat sau jambonul de porc gătit cu jeleu de mere și cu suc de lămâie.
Cei care sunt preocupați de aspectul mesei din a doua zi de Crăciun, sunt preocupați și de problema desertului. Așadar, la desert se pot servi cei ai pregătit cu câteva zile înainte:
Pe placul tuturor sunt trufele de Crăciun cu ciocolată și portocală. De pe nici o masă de Crăciun nu poate lipsi ciocolata presată. Prăjiturile de Crăciun cu jeleu reprezintă o altă variantă de desert. Acestea sunt simple de făcut și se pot pregăti dinainte și se pot depozita într-un loc răcoros, fiind acoperite.
Pe lângă mâncarea pe care o servim în a doua zi de Crăciun, este nevoie și de băuturi specifice, cum ar fi vinul fiert cu scorțișoară și anason. O altă alternativă poate fi reprezentată de un păhărel de țuică fiartă. Pentru a o aromatiza se pot folosi: