05 mart. 2024 | 15:48

Ce lucrări trebuie să faci în martie în curte și grădină. Rezultatele se vor vedea în scurt timp

Utile
Ce lucrări trebuie să faci în martie în curte și grădină. Rezultatele se vor vedea în scurt timp
Luna martie este un moment bun pentru a vă hrăni solul

Odată cu venirea primăverii, este timpul să ieșiți în curte și să începeți primele lucrări de grădinărit ale anului. Pe măsură ce soarele începe să se încălzească și pământul începe să se dezghețe, există mai multe oportunități de a finaliza o serie de sarcini de grădinărit înainte ca primăvara să intre în acțiune. Așadar, citește mai departe și află ce lucrări trebuie să faci în martie în curte și grădină, iar dacă ții cont de sfaturi, rezultatele se vor vedea în scurt timp.

A venit primăvara, e timpul pentru lucrul în curte și grădină

De obicei, primăvara începe să sosească în toată țara în luna martie, iar zilele mai lungi oferă posibilitatea de a efectua o gamă tot mai largă de lucrări de grădinărit. Este timpul să vă ocupați de pregătirea paturilor de semințe și de semănatul semințelor și este ultima șansă de a tăia trandafirii.

Trucurile pe care să le faci în martie în grădina ta. Plantele și florile se vor schimba total

Așadar, luați cele mai bune mănuși și cizme de grădinărit cât timp soarele strălucește și vremea este uscată și ieșiți afară pentru a vă pregăti curtea pentru lunile următoare.

Ce lucrări trebuie să faci în martie în curte și grădină

Fie că este vorba de tăiere, de pregătirea solului sau de însămânțarea semințelor, avem aici 5 lucrări pe care veți dori neapărat să le bifați din calendarul de grădinărit în luna martie.

1. Treceți la treabă cu tăierea

Cum primăvara este așteptată la mijlocul lunii martie, prima parte a lunii este un moment bun pentru a vă ocupa de tăiere. Sfârșitul iernii este momentul ideal pentru a tăia. Nu numai că face ca lucrurile să arate un pic mai ordonate, dar încurajează, de asemenea, o nouă creștere, culminând cu o înflorire mai bună pentru vară.

Ce legume să plantezi între 10 și 20 martie. Te vei bucura de o recoltă ca în povești

Luna martie, o perioadă propice pentru plantarea legumelor

2. Îmbogățiți-vă solul

Luna martie este un moment bun pentru a vă hrăni solul, pregătindu-l pentru munca grea care îl așteaptă. Un sol sănătos este fundamentul oricărei grădini bine stabilite, fără o bază de sol bună, plantele, florile și culturile alimentare vor avea dificultăți în a crește. Cel mai bun mod de a vă îmbogăți solul este să adăugați materie organică, așa că săpați fie în bălegar, fie în compost făcut în casă sau în saci.

3. Plantați cartofi timpurii

Dacă vă place să vă dezgropați cartofii și să-i mâncați fierbinți, cu un strat de unt, puteți aștepta cu nerăbdare să plantați cartofi timpurii la sfârșitul lunii martie. Aceștia sunt altfel cunoscuți sub numele de „cartofi noi” și pot fi gata în doar 12 săptămâni.

Cartofii noi constau în două tipuri. Primii cartofi timpurii se plantează la sfârșitul lunii martie, iar cei de al doilea se plantează la începutul sau la mijlocul lunii aprilie, dar momentul va depinde de locul în care locuiți, deoarece este mai bine să plantați cartofii mai târziu în regiunile mai reci.

4. Pregătiți semințele

Deși suntem nerăbdători să ieșim afară pe măsură ce vremea devine mai frumoasă, unele lucrări de grădinărit pot fi făcute în continuare în interior. O mulțime de semințe pot fi plantate în sere sau ținute la cald pe pervazurile ferestrelor, iar unele semințe rezistente pot fi plantate direct afară. Puteți chiar să începeți să semănați semințe de flori sub acoperire, pregătite pentru o expoziție de vară. Cu toate acestea, va depinde de climat.

Amestecul puternic care elimină buruienile nedorite primăvara. E secretul grădinarilor și fermierilor

5. Faceți compostul de primăvară

În timp ce grădina încă prinde viață, folosiți acest timp pentru a vă pregăti pentru lunile următoare și faceți un coș de compost. Veți putea produce compost bogat pe care să-l îngropați în sol și veți face o economie față de costul de cumpărare a unuia. Compostarea acasă este foarte recomandată și  specialiști precizează că prin transformarea resturilor alimentare și a resturilor de grădină în compost, transformăm deșeurile „într-un amendament benefic și cu valoare adăugată pentru sol și îl folosim pentru a proteja mediul și a crea comunități rezistente”.

Concluzie

Acum știi ce lucrări trebuie să faci în martie în curte și grădină, așa că tot ce ai de făpcut este să te apuci de treabă cât mai repede posibil, iar la final ai să vezi că rezultatele se vor vedea în scurt timp.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro