Nicolae și Elena Ceaușescu au încercat mereu să-și protejeze copiii de elementele negative din anturajul lor și au reușit de fiecare dată. Mulți dintre prietenii copiilor lor dispăreau pur și simplu din jurul ”prințișorilor”, dacă se dovedeau a fi elemente care nu plăceau dictatorilor.
Unul dintre cei care au fost înlăturați forțat din anturajul lui Nicu Ceaușescu este Ion Traian Ştefănescu. Acesta a fost exilat în Sălaj pentru a nu-l mai influența negativ pe ”prințișor”. Sunt voci care susţin că exilarea ar fi intervenit, de fapt, după ce acesta ar fi complotat cu alţi activişti să îl dea jos pe Nicolae Ceauşescu de la conducerea ţării şi să îl pună în locul său pe Nicu Ceauşescu.
Deşi a fost trimis de Nicolae Ceaușescu în Sălaj să conducă, din poziţia de prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid Sălaj, faptul că a fost trimis, din Bucureşti, în acest capăt de ţară, l-a enervat la culme pe Ion Traian Ştefănescu. Acesta și-a revărsat ani la rând supărarea pe locuitorii județului. Comportamenul său dur i-a atras, în Sălaj, şi o poreclă: „Ion Taie şi Spânzură”.
Despre Ion Traian Ştefănescu a scris politologul Vladimir Tismăneanu, care îl descrie drept un arivist şi un manipulator. „Arivist perfect şi oportunist desăvârşit, Traian Ştefănescu l-a cultivat pe Nicu cu asiduitate. Împreună au ticluit schimbarea numelui Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România în Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România.
Revista „Universitas” devenea „Universitatea Comunistă”. Martian Dan, omul lui Iliescu, era eliminat din fruntea UTC, rămânea simplu lector de socialism la Facultatea de Istorie, în locul sau ajungea omul lui Nicu, Traian Ştefănescu. Se forma un grup de presiune susţinut direct de către cel care apărea tot mai insistent propulsat pe o direcţie ascendentă în partid”, scrie politologul.
Cu toate acestea, au rămas și câteva legende urbane despre Ion Traian Ştefănescu, care se deghiza pentru a vedea cum merg treburile prin județ. Într-una dintre acestea, prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid Sălaj a făcut istorie după ce, la mijlocul anilor `80, a raportat un scor de 100 la sută al PCR pentru Marea Adunare Naţională, scor neraportat până atunci din niciun judeţ (se raporta, de regulă, 99 la sută).
O altă legendă spune că o dată s-a îmbrăcat în muncitor, a făcut rost de o repartiţie la Armătura şi s-a prezentat la locul de muncă, la un maistru. Cum a ajuns la locul de muncă, muncitorul Ion Traian Ştefănescu a vrut să se apuce de treabă, însă a fost ponderat de șeful spu, care l-a cinstit cu o pălincă mai întâi. A înțeles imediat că munca nu este pe primul loc în acea fabrică, așa că a scos imediat legitimația și a declanșat un scandal monstru cu conducerea fabricii, care s-a lăsat cu multe destituiri.