Deși înainte doar ghiozdanul greu era singura problemă a elevilor, anul școlar 2020-2021 va fi un adevărat calvar. Din exterior, începutul ”altfel” are incertitudine, reguli și multe interdicții. Cât despre prima zi de școală, ea va începe fără serbări și îmbrățișări, dar și fără celebrele buchete de flori.
Este ultima zi nelucrătoare în care părinții și copiii se pregătesc pentru începutul anului școlar și în care Ministerul Educației încă nu a anunțat centralizarea finală a scenariilor la nivel național. Ce știm până acum, dintre județele care au primit centralizarea până pe 11 septembrie, 6116 de unități școlare vor începe scenariul verde, 2711 vor fi pe galben, adică hibrid, și 101 pe șcenariul roșu, ceea ce înseamnă exclusiv online.
La București, scenariul galben este votat pentru 595 dintre școlile și grădinițele care funcționează alternativ în Capitală, cu jumătate de clasă la școală, apoi jumătate acasă. În schimb, 24 sunt colorate în roșu. Problema este că părinții așteaptă răspunsuri clare, iar autoritățile încă ridică din umeri. Vicepremierul Raluca Turcan ne îndeamnă să ne descurcăm singuri: „Cred că părinții, elevii și profesorii care au semne de întrebare trebuie să țină legătura unii cu alții”.
Pentru prima zi de școală, elevii trebuie să poarte mască și să treacă zilnic testul termometrului. Nu la școală li se va lua temperatura, ci acasă, drept pentru care părinții sunt revoltați și cred că mai marii din învățământ le pasează lor întreaga responsabilitate medicală. Și dacă pe ei pică greul, acum se aude ecoul unei vești minore, dar bune. Ministerul Educației a interzis anul acesta, în contextul pandemiei, festivitățile de la deschiderea anului școlar, iar învățăceii nu au voie să mai ofere flori cadrelor didactice.
Cu toate că ar fi scăpat de o cheltuială, mamele se strofoacă, grupurile private de comunicare sună neîncetat, în încercarea de a găsit o modalitate prin care să nu lase cadrele didactice fără un buchet de flori. Mulți dintre părinți s-au reprofilat pe comenzile online. Cât despre clasicul mod de a cumpăra flori, oamenii nici că se mai gândesc la el. Vânzătorii din piețe se plâng că le-au scăzut încasările cu până la 90% față de un început de an școlar învăluit în firesc.
„Eu vând pentru la cimitire azi şi flori, şi ghivece. Nici nu m-am aprovizionat din cauza la virus, mamă. Și eu am copii, nici eu nu duc flori la şcoală. Cum să ducă copilul, dacă trece prin 4 mâini: eu îl vând, copilul duce, mama duce, învăţătoarea îl ia”, a spus o florăreasă pentru Știrile PRO TV.
„De ce s-ar lua virusul printr-o floare și nu s-ar lua prin contactul cu colegii, la toaletă, la bănci. Azi am vândut pentru o zi onomastică un buchet de 5 fire de crizantemă şi câteva ghivece de crizanteme pentru curte”, spune o alta.