Autoritățile anunțau intrarea în uz a cărților de identitate cu CIP din luna august a anului trecut, însă nu a fost deloc așa. Atunci, s-a început un proiect pilot în Cluj, în urma căruia au fost eliberate în jur de 2000 de acte de identitate electronice. De asemenea, anul acesta s-a anunțat că noile acte de identitate cu semnătură electronică vor putea fi oferite doritorilor, la nivel național, începând cu sfârșitul anului 2024.
Românii care își doresc carte de identitate cu cip cu semnătură electronică trebuie să mai aștepte până în trimestrul IV al anului 2024, atunci când autoritățile au anunțat că noile acte de identitate vor fi disponibile în toată țara.
Până atunci, buletinele electronice sunt distribuite doar în Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Până acum, în jur de 2000 de clujeni au solicitat noile acte de identitate. Până la implementarea noilor buletine cu cip, la scară largă, singura semnătură recunoscută de statul român este cea de mână, pe actele în format letric.
Atunci când va fi posibilă emiterea de cărți de identitate cu cip în toată România, cei care nu vor dori să aibă carte de identitate cu cip, vor putea opta în continuare pentru forma clasică, însă este important de știut că acele persoane vor putea călători în cadrul Uniunii Europene doar în baza pașaportului.
Cartea electronică de identitate va putea fi folosită în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.
De asemenea, avocatul Adrian Cuculis a spus şi cum va funcţiona semnătura electronică.
„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, mai spunea Adrian Cuculis.
Noul buletin electronic încape într-un portofel mai micuţ, pentru că are mărimea unui permis de conducere. Informaţiile deținătorului sunt trecute pe ambele părţi ale actului de identitate. De asemenea, autoritățile susțin că este un document mult mai sigur.
Până în 2024 urmează a fi puse la punct toate detaliile tehnice pentru ca noua formă a buletinului cu cip să poată fi folosită de cetățenii români fără probleme.
Conform Regulamentului UE 2019/1157, din 2031 toate statele membre UE vor trebui să folosească buletinele în format electronic. În momentul de față, cărțile de identitate cu cip pot fi emise doar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care locuiesc în județul Cluj.
De asemenea, există zvonuri conform cărora, buletinul cu cip ar urma să fie oferit începând cu vârsta de 12 ani, nu de la 14 ani cum este acordat cel clasic acum.