Ce înseamnă roșii hibrid. Cum se cultivă și ce gust au, de fapt

de: Andreea Vînătoru
16 03. 2023

Pentru cei care au o grădină de legume sau un solar pe care îl lucrează an de an, trebuie să știe câteva lucruri importante despre cultivarea roșiilor. Și anume, care sunt tipurile de semințe, în funcție de ce sunt alese semințele de tomată sau ce înseamnă roșii hibrid. În materialul care urmează vă prezentăm toate detaliile necesare pentru a realiza o recoltă cât mai bogată!

Semnificația roșiilor hibrid

Roșiile hibrid au devenit extrem de populare în România în ultimii ani. Și asta pentru că oferă producătorilor de legume oportunitatea de a obține produse de mai bună calitate.

Dar ce înseamnă, de fapt, roșii hibrid? Acestea sunt extrase din fructele obținute prin încrucișarea a două plante. De regulă, acestea sunt crescute pentru a produce tomate cu caracteristici speciale, cum ar fi mărimea, forma, culoarea și gustul. Deoarece sunt rezultatul unei încrucișări, roșiile hibrid pot avea caracteristici mult mai bune decât varietățile originale. An de an, roșiile care apar pe rafturile magazinelor de grădinărit sunt majoritatea hibrizi.

Acest lucru înseamnă că la obținerea semințelor nu s-au folosit pesticide și nici produse chimicale care să prevină germinarea prematură. În plus, semințele hibrizi nu au fost modificate genetic.

De exemplu, se iau două tomate, A și B. Prima plantă, A, va face roșii foarte mari, iar planta B va face fructe dulci. Se ia polen de la o plantă și se așază pe partea feminină a florii de pe cealaltă plantă.

Prin această fuziune se va obține un fruct AB mare și dulce, care va conține multe semințe. Aceste semințe hibrid fac parte din generația 1. Așadar, dacă veți semăna aceste semințe în grădină, nu veți obține numai fructe de tip AB, ci unele vor fi și de tipul A sau B.

Pentru a obține fructe de tip AB în proporție de 98%, se selectează semințe până la generația 6, atunci când se consideră că hibridul este destul de stabil.

Ce avantaje au hibrizii

Ținând cont că hibrizii înseamnă încrucișarea mai multor tipuri de semințe de roșii, este evident că acestea sunt combinate pentru ca rezultatul să fie unul calitativ. De exemplu, un hibrid de roșii poate combina un soi de sămânță rezistent la secetă cu unul cu o productivitate mai bună. În acest mod, rezultatul va fi un hibrid de tomată rezistent la căldură, cu mai multe roade. Mai jos vă prezentăm avantajelele roșiilor hibride:

  • Legumele au un gust mai intens
  • Siguranță ridicată că vor încolți și creșterea accelerată a legumelor
  • Recoltă uniformă și de calitate superioară
  • Produc mai multe fructe și mai puține frunze
  • Rezistența la boli. Hibrizii sunt special concepuți pentru rezista mai bine în fața bolilor și a dăunătorilor.

Citește și: De ce să pui tufe de cimbru printre straturile de legume. Grădina ta se va schimba total

Cultivarea semințelor de roșii hibrid

Atunci când vreți să cultivați semințe de roșii hibrid, trebuie să fiți atenți la mai multe aspecte. Mulți agricultori nu respectă schema de plantare recomandată, astfel că nu vor obține o producție bună.

Este important să se țineți cont de următoarele detalii la semănatul semințelor:

  • Cultivarea pe pat germinativ.
  • Cultivarea în tăvițe alveolare.

Dacă alegeți să le cultivați pe pat germinativ, evitați să puneți patul germinativ cald pe gunoi de grajd. În acest mod nu veți obține un răsad profesional, uniform și calitativ, iar pierderile vor fi semnificative.

Dacă optați să le semănați în tăvițe alveolare, aflați că această metodă este mai avantajoasă, după cum urmează:

  • Răsadul va fi mult mai viguros datorită densității mici între plante
  • Uniformitatea răsadurilor este mai bună
  • Împiedicarea ruperii rădăcinilor tinere la operația de repicare
  • Semințele pot fi lăsate cu 10 zile mai mult până la repicare, datorită distanței dintre plante.

Citește și: Județul din România în care se cultivă o legumă considerată „miraculoasă” pentru sănătatea noastră. Americanii abia o descoperă