Este posibil să uiți unii termeni din limba nativă, chiar și ca adult. Dar cum și de ce se întâmplă acest lucru este un subiect complex. Playtech Știri îți aduce în atenție un cuvânt pe care foarte puțini oameni îl mai folosesc în exprimare. Este vorba despre termenul „becisnic”. Care sunt sensurile sale.
Dacă nu te-ai întrebat niciodată de un om poate sau nu poate să își uite limba nativă, mai mult sau mai puțin, îți spunem noi că fenomenul este cât se poate de real. Dar cum și de ce se întâmplă este un subiect mult prea complex și contra-intuitiv pentru a-l aborda în materialul de astăzi.
Migranții sunt cei mai afectați din acest punct de vedere, pe termen lung, fiindcă ei învață o a doua limbă. În momentul în care înveți o altă limbă, cele două sisteme concurează unul cu celălalt, astfel încât unele cuvinte sau expresii pot fi uitate cu ușurință sau confundate, potrivit specialiștilor.
Nu doar migrația face oamenii să uite anumite cuvinte din limba nativă, ci și trauma, de exemplu. Experții sunt de părere că trauma afectează cel mai mult concentrarea și puterea unei persoane de a-și folosi abilitățile în formă maximă.
În afară de aceste aspecte, putem să vorbim însă și despre nivelul scăzut de educație din România. În urma celor mai recente analize, s-a concluzionat că rata analfabetismului în România s-a situat, în ultimul deceniu, între 40 și 45% în rândul elevilor, un procent îngrijorător.
Analfabetismul funcțional se referă la persoanele care știu să citească, însă nu înțeleg mesajul celor lecturate, astfel că nu pot folosi informația ca resursă într-o activitate sau pentru a atinge o performanță. Practic, informațiile nu sunt folosite pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
În acest sens, amintim că mulți români, deși locuiesc pe teritoriul țării noastre, nu cunosc sensul multor cuvinte pe care le folosesc deseori sau le aud în diverse circumstanțe. Un astfel de exemplu este reprezentat de termenul „becisnic”, care face referire la un om de compătimit, fără personalitate.
„becisnic = (om) vrednic de compătimire, lipsit de personalitate, de inteligență și de energie; ticăit. sinonime: ticăit
(om) debil, slăbănog, neputincios, bolnăvicios. sinonime: bolnăvicios/ debil/ neputincios/ slăbănog
(om) nepriceput, incapabil. sinonime: incapabil/ nepriceput
(om) nemernic, ticălos, netrebnic, necinstit, păcătos, prăpădit. sinonime: necinstit/ nemernic/ netrebnic/ prăpădit/ păcătos/ ticălos”, se arată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), varianta online.
Îți recomandăm și:
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ‘patetic’. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate