Ce înseamnă cifrele din CNP-ul tău. Codul numeric personal poate fi descifrat pas cu pas

Ce înseamnă cifrele din CNP-ul tău. Codul numeric personal poate fi descifrat pas cu pas
Ce înseamnă cifrele din CNP-ul tău. Codul numeric personal poate fi descifrat pas cu pas

Te-ai întrebat vreodată ce reprezintă cifrele din CNP-ul tău? Fiecare persoană din România are un Cod Numeric Personal pe care îl folosește în diverse situații (plați bancare, accesare de credite, achiziții, eliberări de acte etc), dar nu mulți sunt cei care știu ce înseamnă fiecare cifră din acest cod.

Ce înseamnă cifrele din CNP-ul tău

CNP este un cod numeric de 13 cifre, unic fiecărei persoane născute în România. Acesta este atribuit la nașterea fiecărui copil și este înregistrat pe certificatul de naștere. CNP figurează atât în actele de identitate (certificat de naștere, buletin de identitate sau carte de identitate) cât și în permisul de conducere auto.

Prima cifră din CNP are legătură cu sexul și perioada în care o persoană s-a născut. Astfel, bărbații născuți între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999 au 1 ca primă cifră în CNP, în timp ce femeile au 2. Cifrele 3 și 4 le revin bărbaților și femeilor care s-au născut între 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899. Cifrele 5 și 6 sunt pentru bărbații și femeile care s-au născut între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099, iar cifrele 7 și 8 sunt pentru persoanele străine rezidente în România (7 – bărbați, 8 – femei).

Următoarele două cifre din CNP reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii. Spre exemplu, pentru un bărbat născut în anul 1990, primele 3 cifre din buletin vor fi 190.

Urmează alte două cifre care reprezintă luna nașterii (o femeie născută în noiembrie 1990 va avea primele 5 cifre în cartea de identitate 29010).

După aceste cifre urmează cele care marchează ziua nașterii (o femeie născută pe 12 noiembrie 1990 va avea primele 5 cifre în cartea de identitate 2901012) Pentru zilele de naștere de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.

Alte două cifre reprezintă numărul județului sau sectorului în care s-a născut o persoană. Fiecare județ din România este reprezentat de un număr de la 01 la 52 (sunt incluse cele 6 sectoare ale Capitalei).

Urmează 3 cifre din intervalul 001 – 999, care se împart birourilor de Evidență a Populației pe județe, astfel încât fiecare persoană să primească un număr diferit.

Ultima cifră este cea de control, aflată în relație cu toate celelate 12 cifre ale CNP-ului. Cifra de control este calculată după cum urmează: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI