Ce i-a spus Ilie Năstase lui Nicolae Ceaușescu, după un pahar de șampanie: ”A înghețat”

Ce i-a spus Ilie Năstase lui Nicolae Ceaușescu, după un pahar de șampanie: ”A înghețat”
Ilie Năstase și Nicolae Ceaușescu

Ilie Năstase a relatat o discuție pe care a avut-o cu Nicolae Ceaușescu în anul 1971. S-a întâmplat la scurt timp după ce a fost decorat cu Ordinul Muncii 1.

Ilie Năstase și Nicolae Ceaușescu, dialog cuprinzător. Fostul tenismen, replică deranjantă pentru dictator, după un pahar de șampanie. Premierul Maurer a înghețat

Ilie Năstase era curajos și pe atunci. Fostul tenismen a povestit că se opunea să-și tundă părul, chiar dacă era presat să arate impecabil în fața lui Ceaușescu. El a relatat și modul în care s-au desfășurat evenimentele întâlnirii cu dictatorul.

„Mi s-a s-a spus ca, dupa ce primesc decoratia, trebuie sa spun: ‘Slavesc Republica Socialista Romania!’. M-am conformat! Dupa incheierea momentului festiv am ciocncit cu totii un pahar cu sampanie. In acel moment, Ceausescu aflat in fata mea mi-a spus: ‘Mai, flacaule! Imi place de tine. Te urmaresc la turneele de tenis. Esti talentat.

Ne reprezinti cu cinste, dar eu am vazut pe buzele tale ca mai scoti asa cate-o injuratura romaneasca…’. Cum ma cam ametisem de la acel pahar cu sampanie, pentru ca eu nu am baut alcool pana la varsta de 30 de ani, i-am raspuns: ‘Asa sunt eu. Am temperament romanesc” , a povestit Ilie Nastase pentru SportNews.

Năstase a mai povestit că fostul premier Ioan Gheorghe Maurer a avut o reacție dură atunci când a auzit acest dialog: „Ioan Gheorghe Maurer, care era langa mine, a inghetat. M-a lovit cu piciorul si mi-a spus printre dinti: ‘Pleaca naibii de-aici…’. Cu domnul Maurer chiar ma intelegeam excelent. Aveam o relatie deosebita. Si eu, si Tiriac am invatat multe de la dansul”, a continuat sportivul.

Adevărata poveste cu Elena Ceaușescu

Ilie Năstase a povestit o întâmplare după finala de Cupa Davis pierdută de România în anul 1972, cu SUA, la București. După înfrângere, a urmat întâlnirea cu dictatorul Ceaușescu și soția sa. Pe atunci, se zvonea că cei doi soți ar putea să ceară pedepsirea lui Năstase pentru prestația din teren.

„A respectat protocolul. Ne-a primit după finală, pe noi și pe americani. Eu mi-am cerut scuze că nu pot să stau prea mult, am ciocnit un pahar și am plecat, că aveam avion spre Barcelona. Unde, la o săptămână distanță, aveam să-l bat pe Smith. Ca să vezi cum e viața!”, a spus fostul jucător de tenis pentru Gazeta Sporturilor.

Întrebat dacă e adevărat că tovarășa l-a abordat atunci, acesta a spus: „Da. Când să ies din sediul CC (n. red, Comitetul Central al PCR) era o femeie cu batic pe cap, stătea, așa, rezemată de un perete. Când m-am apropiat, da. „Măi flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino să vorbim puțin!”. „Sărut mâna, doamnă!” Eu îi răspund că am avion spre Barcelona. „Uite, s-au auzit zvonuri că ai vândut meciul americanilor. Dar noi nu credem așa ceva. Tu du-te liniștit că n-o să-ți facă nimeni nimic”.