Ce i-a făcut Elena lui Nicolae Ceaușescu, la 20 decembrie 1989. Martorii au văzut tot

Ce i-a făcut Elena lui Nicolae Ceaușescu, la 20 decembrie 1989

La 20 decembrie 1989, fostul lider comunist, Nicolae Ceaușecu, se întorcea în țară din vizita de două zile din Iran. Tot atunci, „Marele Cârmaci“ lua contact cu atmosfera de totală răzvrătire din România. Cum l-a primit Elena Ceaușescu, vizibil marcată de evenimentele sângeroase de la Timișoara? Aflați în paragrafele următoare.

Cum a fost primit Ceaușescu, după întoarcerea din Iran

Era 20 decembrie 1989, iar Nicolae Ceaușescu revenea din vizita oficială din Iran și instituia „starea de necesitate“. Pe fondul evenimentelor sângeroase de la Timișoara, care în ziua cu pricina devenea primul oraș liber din România, dictatorul susținea un discurs televizat în care afirmă că „elemente huliganice… au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării ţării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluţiei socialiste şi întoarcerii sub dominaţie străină“.

Vizibil marcată de atmosfera generală de răzvrătire din țară, tovarășa mamă îl aștepta, „deloc zâmbitoare“, pe Ceaușescu în aeroport. Despre acel moment, Reuters relata următoarele: „VIENA – Elena Ceaușescu, soția și confidenta liderului român Nicolae Ceaușescu pentru cei 24 de ani ai guvernării sale cu pumn de fier, este la conducerea țării în timp ce el vizitează Iranul pe fondul unor proteste anti-guvernamentale violente“.

Elena Ceaușescu, declarată eroină națională

„Declarată eroină națională la a 70-a aniversare și cunoscută pentru că împărtășește opiniile staliniste ale soțului ei, ea este un membru proeminent al Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR și prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri.

Ea este efectiv liderul nr. 2 atât al partidului, cât și al statului. În presa oficială, ea este adesea glorificată ca parte a cultului personalității, la fel de adorabil ca al soțului ei.

Președintele cu convingeri politice dure a părut că are puține remușcări în legătură cu lăsarea României în mâinile soției sale, în ciuda tulburărilor serioase din weekend, din orașul vestic Timișoara. Martorii spun că sute de persoane au fost ucise de forțele de securitate.

Agenția oficială de știri Agerpres a publicat luni fotografii cu Prima Doamnă a României văzându-și soțul pe aeroportul din București, deloc zâmbitoare și îmbrăcată într-o haină de iarnă.

De atunci, România s-a închis din exterior. Se presupune că este sub legea marțială virtuală, de fapt“, se arată într-un articol din arhiva Los Angeles Times.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI