Mulți dintre români își iubesc animalele de companie astfel încât sunt în stare să le dea de mâncare ce mănâncă și ei. Specialiștii în creșterea anuimalelor de companie au avertizat ce fruct nu are voie câinele tău să mănânce, de fapt. Îi face mult rău.
Medicii veterinari au avertizat proprietarii de câini cu privire la pericolul la care își expun animalele dacă mănâncă un fruct anume.
Consumul acestui fruct provocă animalului de companie insuficiență renală și poate duce chiar la moarte, spun medici veterinari.
Mulți dintre deținătorii de animale cedează în faţa privirilor dulci ale câinilor și ajung să îi hrănească cu ce mănâncă ei. Foarte rău, spun medicii veterinari.
Astfel, există totuși anumite produse care nu ar trebui niciodată să ajungă în bolul câinelui, chiar dacă par inofensive și au gust bun. Unele alimente le pot provoca boli extrem de grave.
Strugurele este cel mai periculos aliment pentru câini, inclusiv stafidele. Medicii veterniari avertizează să aveţi grijă ca atunci când savuraţi un ciorchine iar câinele este pe lângă dumneavoastră să nu vă cadă boabe pe jos. Pofticiosul le va înghiți imediat și nu vreți să se întâmple așa ceva.
Dr. Colette Wegenast, împreună cu alți doi colegi au făcut mai multe teste și au ajuns la concluzia că strugurii sunt foarte periculoși pentru animale. Aceștia au constatat că strugurii conțin o cantitate mare de acid tartric și bitartrat de potasiu, ambele putând afecta câinii să sufere de insuficiență renală acută.
Insuficiența renală cauzată de struguri poare fi fatală în aproximativ 60% din cazurile care implică câini și pisici.
„Am aflat că acidul tartric și bitartratul de potasiu sunt prezente în concentrații mari în struguri și că patrupezii sunt membri ai unei specii despre care s-a dovedit a fi sensibilă la acidul tartric, care le provoacă insuficiență renală. Acidul tartric și bitartratul de potasiu sunt principiile toxice din struguri și stafide”, a declarat Dr. Colette Wegenast.
Simptomele precoce tipice includ vărsături și diaree, semnale ce pot fi observate, în general, în 24 de ore la ingestie. Alte simptomesunt lipsa poftei de mâncare, letargie, care pot fi observate și în următoarele 12-24 de ore.
Semne mai severe ale intoxicației cu struguri sau stafide constau în consumul excesiv de apă și urinatul excesiv, fapt care duce spre insuficiența renală acută.