Parlamentul plătește facturi uriașe la utilități, în timp ce românii se străduiesc să trăiască de pe o zi pe alta, în contextul scumpirilor la energia electrică, gaze, alimente și carburanți. Mulți români sunt nevoiți să facă economii serioase ca să își poată permite să își plătească facturile. Traiul a devenit din ce în ce mai scump, însă salariile nu par să crească prea rapid.
Între timp, Casa Poporului este un adevărat sac fără fund când vine vorba despre cheltuieli. Costurile reparațiilor sunt uriașe, ele fiind suportate din banii contribuabililor.
Pe lângă costurile enorme de întreținere, Palatul Parlamentului are periodic nevoie de reparații. Acest lucru a dus la majorarea planului de achiziții al Camerei Deputaților pentru anul 2022 la suma de 113 ilioane de lei, asta în contextul în care în 2021 suma fusese de 47,5 milioane.
Majorarea a fost necesară după ce s-a decis renovarea uneia dintre terasele palatului, o opeațiune care costă aproximativ 63,5 milioane de lei.
În 2021, o altă terasă a fost renovată cu 11,2 milioane de lei. În bugetul Camerei Deputaților sunt incluse și cheltuielile pentru utilități sau lucrări de reparații ale întregului Palat al Parlamentului, cu toată că aceeași clădire deservește ca sediu și pentru instituții precum Senat sau Curtea Constituțională.
Programul de achiziții al Camerei Deputaților are trei capitole, iar unul dintre el se referă la lucrări de infrastructură. Al doilea capitol se referă la contractele de furnizare. Doar factura la energie electrică este preconizată la 10 milioane de lei, o sumă imensă față de anul trecut, când factura a fost 6,1 milioane.
O altă cheltuială este aceea prevăzută pentru retehnologizarea lifturilor. Camera Deputaților vrea să repare toate cele 31 de lifturi, iar pentru asta a alocat 8,4 milioane de lei.
În 2022 nu mai sunt preconizate achiziții de autoturisme, dar cele aflate deja în uz au nevoie de piese și accesorii, lucru care mai adaugă 200.000 de lei la buget. Ultimul capitol se referă la servicii, iar Camera Deputaților are în acest an un buget de 9,5 milioane de lei. Serviciile se referă la transporturi aeriene interne necesare deplasării parlamentarilor din provincie.