Fie că ești consumator casnic, sau industrial, factura la gaze pe luna decembrie va fi una mare. Asta o arată datele din ultima vreme, din păcate. Mergând mai departe, dacă vă întrebați, de exemplu, cât a primit Lucian Bode factura la gaze pe luna decembrie, veți afla că suma nu este deloc de neluat în seamă. La ultima sa intervenție, ministrul a declarat că factura pe luna decembrie a fost de 1.700 de lei. Acesta a menționat că stă cu chirie la un proprietar persoană juridică. Lucian Bode a mai spus că nu va putea beneficia, în aceste condiții, de prevederile OUG de compensare a facturii.
Explozia prețurilor la serviciile esențiale, de gaze naturale și energie electrică, afectează pe toată lumea. Fie că ești consumator casnic, industrial, sau chiar dacă ești ministru, precum Lucian Bode, nimeni nu este ferit de noile facturi imense.
Așa se face că, Lucian Bode s-a declarat nemulțumit de costul facturii la gaze și energie pentru ultima lună din 2021. Conform acestuia, factura a venit cu suma de 1.700 de lei. Oficialul spune că suma nu va putea fi compensată. Motivul este că oficialul locuiește cu chirie la un proprietar persoană juridică.
„Mi-a venit factura la energie (pe decembrie – n.red.). Eu stau în chirie aici. M-am uitat și eu pe luna septembrie. Aveam undeva la energie electrică, gaze naturale 300 și ceva de lei.
Și cu îngrijorare m-am uitat la factura de pe luna decembrie – undeva la 1700 de lei energie electrică și gaze naturale. Menționez faptul că contractul este pe proprietar și proprietarul este persoană juridică, așadar speranțele mele de a beneficia proprietarul de o compensare sunt zero.”, a afirmat Lucian Bode.
Anul 2022 a găsit România în mijlocul uneia din cele mai grele crize energetice din ultimii ani. Piața descentralizată a gazelor și energiei a determinat creșteri progresive a prețurilor, reflectate în facturile emise cătr consumatori.
Deși, în octombrie, și recent, guvernele instituiau OUG de compensare a facturilor la gaze și curent, precum și înghețarea prețurilor, demersurile legale nu au avut niciun efect, din păcate.
S-a pus la un moment dat problema, în coaliția de guvernare, de revenire la piața reglementată dinainte de 2021, dar acest lucru nu ar rezolva situația.
Afirmația i-a aparținut liderul PNL, Florin Cîțu, acesta menționând că sunt necesare investiții, iar jucătorii de pe piață nu le vor face dacă piața va reveni la cea reglementată. De cealaltă parte, PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, atacă declarațiile făcute de Florin Cîțu, liderul PSD afirmând:
„Noi avem o lege trecută prin Parlament de anul trecut, care nu s-a aplicat corect. Acum s-a dat o OUG care obligă să se emită alte facturi. Luna ianuarie este acoperită de fosta lege. S-a venit cu cu o părere juridică că este retroactiv și nu se poate aplica.
(..) Haideţi să depăşim zona de declaraţii politice şi de fandoseli, românii aşteaptă de la noi lucruri concrete şi serioase. În acest moment, România, în afară de pandemie, se confruntă şi cu o criză energetică majoră, care va afecta întreaga economie, dacă Guvernul României nu este unul eficient”, a spus preşedintele PSD.
În tot acest timp, deși se speculează că prețul la gaze și energie va scădea, după 1 aprilie, românii își golesc buzunarele pentru facturile emise de furnizori, cu sume extrem de mari uneori.