01 iun. 2019 | 08:32

Ce faci dacă te-ai rătăcit în pădure?

Știri generale
Ce faci dacă te-ai rătăcit în pădure?
Află ce trebuie să faci dacă te-ai rătăcit în pădure

Ce faci dacă te-ai rătăcit în pădure? Nu te panică, nu fugi la întâmplare și nu țipa, mai ales dacă oricum nu erai cu nimeni în drumeție. Citește rândurile următoare și vezi cum să supraviețuiești în cazul în care te-ai rătăcit în sălbăticie.

Ce faci dacă te-ai rătăcit în pădure

Nu este nimic rușinos să te rătăcești în natură, mai ales dacă mare parte din viața ta trăiești în oraș, unde ai indicatoare și aplicația Google Maps. Ce faci, însă, atunci când bateria telefonului tău e moartă, ești singur și nu mai știi pe unde să o iei ca să te întorci acasă.

Ca să găsești drumul înapoi spre civilizație trebuie să urmezi câțiva pași esențiali care pe alți oameni i-a scos din încurcătură:

STOP: oprește-te și gândește

Cercetașii recomandă ca în astfel de situații să ții cont de un cuvânt important – S.T.O.P. Fiecare literă, din limba engleză, este majuscula unor termeni care te ajută să faci alegerea corectă.

S – stop: nu mai merge, nu mai alerga. Așează-te, liniștește-te și nu intra în panică;

T – think (gândește): analizează situația și locația unde te găsești. Nu părăsi locația până nu ești sigur de ceea ce faci;

O – observe (observă): adună informații din jurul tău, analizează bine împrejurimile. Dacă ai o hartă tipărită și o busolă, folosește-le;

P – plan (planifică): un o lua la goană prin pădure. După ce ai analizat situația, fă-ți un plan în minte și urmează-l dacă e viabil.

Ce să faci înainte să te rătăcești în pădure

Ce faci dacă te-ai rătăcit în pădure?

Atunci când pleci în excursie, într-o drumeție, încearcă să planifici dinainte câteva aspecte, nu merge câine surd la vânătoare, cum se spune popular. Spune cuiva despre plecare ta, unde te duci și cât ai de gând să lipsești.

Ia-ți cu tine lucruri care te ajută să supraviețuiești: o mică trusă de prim-ajutor, o lanternă, un cuțit/briceag, o baterie externă pentru telefon.

E bine să ai la tine un mijloc de comunicare. Telefonul trebuie să fie nelipsit.

Trebuie să cunoști cum acționează echipele de salvare

Ca să fii salvat, trebuie să știi cum acționează salvatorii, altfel le îngreunezi munca și te pui pe tine în pericol sau pe ei.

Aceștia încep să te caute doar dacă primesc un apel de urgență de la tine sau de la cineva care constată că lipsești de mult timp, fără să dai vreun semn. În acel moment, autoritățile analizează situația și încearcă să adune informații utile – dacă într-adevăr te-ai rătăcit în pădure sau doar ai părăsit orașul pentru că așa ai vrut și te-ai mutat.

Odată începute căutările, salvatorii au în vedere toate datele care îi ajută să te identifice – cum arăți, cum ești îmbrăcat și care e scopul tău, adică dacă ești skater, vânător, fotograf etc. În funcție de asta, ei își dau seama pe unde te-ai putea afla.

Vestea bună e că 97% dintre oamenii care se pierd în sălbăticie sunt găsiți în mai puțin de 24 de ore. Unul dintre avantajele că azi nu prea mai există atât de multă sălbăticie.

Parteneri
Cine sunt concurenții de la "Insula Iubirii". Surprize mari la Antena 1
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Decizie pentru permisele de conducere din România. Cine poate să îl obțină mai devreme
Capital.ro
Compania de curierat care deschide un nou hub regional. Peste 150 de noi locuri de muncă!
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALERTĂ NUCLEARĂ în EUROPA! Avertismentul RUSIEI la doi pași de ROMÂNIA
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro