Prețul gigacaloriei pe care o plătesc bucureștenii a făcut subiectul unui scandal de proporții. Aparent, Gabriela Firea este vinovată de o discrepanță de 300 de lei între valoarea plătită de locuitori și cea practicată de ELCEN pentru generarea agentului termic.
În ultimele săptămâni, Gabriela Firea i-a adus mai multe acuze ministrului economiei, inclusiv că a orchestrat problema de furnizare a apei calde și a căldurii de pe parcursul weekendului trecut. Nu a trecut mult timp până când oficialul din guvern a venit la înaintare cu un scenariu care nu-i face viața primarului foarte ușoară.
La această oră, Gabriela Firea trebuie să explice discrepanța dintre cei 495, 51 lei pe care îi plătesc bucureștenii pe gigacalorie și valoarea de 196 de lei (fără TVA) practicată de ELCEN la comercializare ei către TermoEnergetica. În opinia ministrului, la mijlocul acestei diferențe de 300 de lei se află ineficiența primarului de a moderniza rețeaua de transport a agentului termic. El consideră că subvenția alocată pentru consumatori, de fapt, acoperă pierderile de pe rețeaua avariată. Ministerul a prezentat și un document privind prețurile la energia termică din București.
„Oare nu cumva din așa zisa subvenție, pe care spune că o plătește pentru cetățenii ”din blocurile vechi de apartamente, care nu și-au permis financiar să se mute în blocuri noi sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, acoperă de fapt și pierderile de pe rețeaua avariată, pe care nu a fost în stare să o modernizeze?!? Nu este o noutate pentru nimeni că sistemul de termoficare din București, aflat în grija Primăriei Municipiului București, este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Dar primarul Capitalei, doamna Firea, în loc să prezinte soluții aruncă cu acuzații nefondate!”, a explicat oficialul din guvernul Orban.
Ce se întâmplă cu suma de 299,51 lei?!?! Ce acoperiți de fapt cu această sumă? Cred că bucureștenii au dreptul să afle aceste informații!”, și-a continuat Virgil Popescu postarea de pe contul său de Facebook.
O parte din problemă pleacă de la definiția consumatorului vulnerabil, o referință care provine de la Comisia Europeană, dar care nu a fost definită în legislația locală, până la această oră.”Consumatorul vulnerabil va fi definit de un comitet interministerial, care va fi condus de Ministerul Muncii, pentru că acolo este materia de drept, unde va fi prezent și Ministerul Dezvoltării, pentru că acolo sunt primariile. Și va fi implicat și Ministerul Ecomomiei și Energiei. Definirea consumatorului vulnerabil nu împiedică nicio primărie să dea subvenții în continuare”, a precizat Virgil Popescu.
Reacția lui Virgil Popescu a fost declanșată de un set de declarații ale Gabrielei Firea. Primarul capitalei l-a acuzat că, prin noul program de guvernare prezentat de Ludovic Orban, se interzice subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Popescu a negat acel scenariu, dar a insistat pe faptul că vor beneficia de subvenții doar consumatorii cu adevărat vulnerabili. Aceștia nu sunt definiți în niciun fel.