Ce este seitan, de fapt, și cum se consumă corect acest aliment. Românii abia au aflat de el

Ce este seitan, de fapt, și cum se consumă corect acest aliment. Românii abia au aflat de el
Tot ce trebuie să știi despre seitan. Cum se prapară și cum se consumă?

Din ce în ce mai mulți oameni aleg un regim alimentar care să excludă carnea. Ziele noastre oferă astfel din ce în ce mai multe opțiuni pentru aceștia. Ce este seitan și cum se consumă acest aliment? Românii au aflat de curând despre el.

Tot ce trebuie să știi despre seitan

Din ce în ce mai mulți oameni la nivel mondial aleg un stil de viață cât mai sănătos. Asta include mișcare, hidratare necesară, dar nu în ultimul rând un regim alimentar potrivit. Iată că din aceștia un procent generos decid să renunțe la carne.

Zilele noastre vin cu multe alternative pentru înlocuirea produselor de origine animală, astfel fiind din ce în ce mai simplu să nu te abați de la ceea ce ți-ai propus. Seitan este un aliment care înlocuiește carnea și este realizat din gâru și apă. Poți să-l cumperi din comerț sau să-l faci acasă. Cu puțină răbdare și atenție reușești să-l prepari ca la carte.

Cum se prepară și de ce ai nevoie?

  • Ingrediente

500 gr făina cu conținut bogat în gluten (albă, integrală sau o combinaţie între cele două sortimente)
250 ml apă călduță
1 litru supă vegetală – morcovi, ceapă, țelină, pătrunjel, păstârnac, sare

  • Mod de preparare și consum:

Amestecă făina cu apa și frământa așa cum ai face în mod normal pentru o cocă mai dură. Acoperă vasul cu un șervete sau un prosop de bucătărie curat și lasă totul la dospit o oră. După timpul acesta, spală aluatul sub un jet de apă caldă. În timpul acesta vei vedea cum amidonul va ieși din aluat, iar apa va deveni din ce în ce mai opacă. Când aceasta este pe cât se poate de limpede, pune condimentele și amestecă bine coca. Fierbe sau trage la tigaie bucățica pe care o modelezi cum vrei și consumă-o alături de un alt sote de legume sau de o salată cu legume proaspete de sezon. Când o vei tăia vei vedea asemănarea aluatului cu fâșiile de carne. De asemenea, are un gust specific datorită condimentelor pe care le folosești care trebuie să fie din belșug.

  • Valori nutriționale

Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 370
Lipide totale 1,9 g
Lipide saturate 0,3 g
Lipide polinesaturate 0,8 g
Lipide mononesaturate 0,2 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 29 mg
Potasiu 100 mg
Carbohidrați 14 g
Fibre alimentare 0,6 g
Zahăr 0 g
Proteine 75 g
Vitamina A 0 IU Vitamina C 0 mg
Calciu 142 mg Fier 5,2 mg
Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0 mg
Vitamina B-12 0 µg Magneziu 25 mg