11 ian. 2024 | 22:08

Ce este salariul minim adecvat și de când va fi aplicat în România. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

News
Ce este salariul minim adecvat și de când va fi aplicat în România. Anunțul făcut de Ministerul Muncii
Ce este salariul minim adecvat și de când va fi aplicat în România. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Vești bune pentru români! Urmează schimbări importante în plan financiar. din care vor avea numai de câștigat. Ce este salariul minim adecvat și de când va fi aplicat la noi în țară. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii și este valabil pentru toți angajații din România.

Când va fi introdus salariul minim adecvat

România se angajează să implementeze, începând din acest an, un salariu minim adecvat în conformitate cu o directivă a Uniunii Europene care impune statelor membre să asigure un venit minim pentru populația aflată în sărăcie, astfel încât să le ofere posibilitatea unui trai decent.

Ministerul Muncii a confirmat oficial începerea discuțiilor pentru implementarea acestei măsuri, iar pentru a răspunde cerințelor europene, se preconizează o majorare de cel puțin 400 de lei la salariul minim actual, aducându-l la un nivel brut de 3.700 de lei.

De-a lungul ultimilor 17 ani, românii au beneficiat de cel mai mic salariu minim brut pe economie în Uniunea Europeană, fiind depășiți doar de Bulgaria. Peste 1,5 milioane de cetățeni români primesc această remunerație, care, conform datelor oficiale, nu acoperă nici măcar 70% din necesitățile reale de consum ale unei familii cu doi copii, unde ambii soți câștigă salariul minim.

Directiva europeană din 2022 marchează un punct de cotitură în această privință. Aceasta obligă Guvernul român să introducă un venit minim adecvat, asigurând astfel că orice cetățean poate beneficia de un trai decent, punând capăt celor 17 ani de salariu minim precar în raport cu cerințele reale ale vieții în țară.

Cum se calculează noul salariu minim

Ministerul Muncii în România confirmă că se află în plin proces de elaborare a unei formule de calcul pentru determinarea creșterii salariului minim, în conformitate cu directivele impuse de Uniunea Europeană. Astfel, va fi vorba despre trei formule, dintre care va fi aleasă una singură.

”Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Citește și: Ce salariu minim au restul țărilor din lume. Pe ce loc se clasează România

Potrivit acestor directive, fiecare țară din Uniunea Europeană are libertatea de a adopta propriul sistem de calcul pentru stabilirea salariului minim, având opțiunea de a lua în considerare diverse criterii, precum coșul de cumpărături, salariul mediu brut sau alți indicatori macroeconomici relevanți, cum ar fi inflația și creșterea economică.

Deși salariul minim în România a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani și a atins nivelul de 3.300 de lei în prezent, liderii europeni consideră că această sumă nu este suficientă pentru a asigura un trai decent cetățenilor.

Ministerul Muncii abordează această provocare cu determinare, căutând o formulă echitabilă și eficientă pentru a crește salariul minim și a răspunde astfel exigențelor impuse de directivele europene.

Cele mai mari salarii din țară

Dacă am întocmi o hartă a salarizării în România, capitala se află în vârf. Bucureștiul se remarcă prin cele mai generoase salarii la nivel național, având o medie de aproximativ 5.000 de lei. Totuși, trebuie menționat că nivelul de trai în București este mult mai ridicat comparativ cu majoritatea orașelor din provincie.

Această medie salarială include toate domeniile de activitate și ia în calcul atât salariile oferite profesioniștilor cu experiență și pregătire înaltă, cât și pe cele ale angajaților care nu se încadrează în această categorie pe piața muncii. Prin urmare, în București există profesioniști bine plătiți, dar și angajați cu salarii sub media înregistrată.

Află și: Cât a ajuns să coste un sandvici în Aeroportul Otopeni: „Lași un sfert din salariu”

Pe următoarele poziții în clasamentul județelor cu cele mai bine plătite salarii se află Timiș, cu o medie salarială de 4.700 de lei net lunar. Podiumul este completat de Cluj, unde angajații câștigă în medie 4.500 de lei net lunar.

În contrast, cea mai mică medie salarială se înregistrează în Caraș-Severin, unde angajații primesc în medie 3.100 de lei net lunar. O situație similară se regăsește și în Gorj, Ialomița și Vâlcea, cu o medie salarială de 3.200 de lei net lunar în toate cele trei județe.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Exclusiv: Mircea Lucescu, discuție importantă în fața casei. Cu cine s-a văzut antrenorul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro