Postul este una dintre cele mai sfinte și categorice lucruri din religia creștină. De câte feluri este acesta și care sunt alimentele pe care trebuie să le excluzi din viața de zi cu zi atunci când îl tii?
Postul reprezintă o perioadă în care rugăciunea și curățenia sufletului contează cel mai mult. Pentru acest lucru, există condiția de a gândi bine și a spune lucruri frumoase, dar și de a renunța la produsele de origine animală, pentru o mai bună purificare a trupului. Mai exact, postul este o înfrânare de toate mâncărurile și de toate băuturile, dar și de poftele trupești și de toate cele rele. Scopul este ca omul să-și facă rugăciunea mai cu înlesnire și să îi fie milostiv lui Dumnezeu, pentru a putea primi harul Lui. Postul este, de fapt, o virtute, un exercițiu de opreliști ale poftelor de tot felul, o formă de pocăință, astfel că reprezintă un mijloc de mântuire. Prin post, se omoară voirea trupului și se aduce în prim-plan un semn al sârguinței fiecăruia.
„Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – zice Sf. Simion al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a facut morți; și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului” (Sursa: creștinortodox.ro)
a) Ajunare desăvârșită, adică atunci când nu mâncăm și nu bem nimic cel puțin o zi întreagă.
b) Postul aspru sau uscat (Siroragia) sau ajunarea propriu-zisă, atunci când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine și apă, fructe uscate, semințe etc).
c) Postul obișnuit sau comun, rând mâncăm la orele obișnuite, dar numai „mâncăruri de post”, adică ne înfrânăm de la „mâncărurile de dulce” (carne și peste, brânză, lapte, oua, vin, grăsime).
d) Postul ușor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, pește, icre și untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.