În ultimii ani, laptele condensat a început să fie folosit tot mai des și la noi în țară, însă nu toată lumea știe ce este laptele condensat, de fapt. Gospodinele îl utilizează, dar nu știu ce ingrediente conține. V-ați întrebat vreodată din ce este făcut laptele condensat? Haideți să aflăm în materialul de mai jos.
Laptele condensat a devenit din ce în ce mai apreciat și în România, mai ales că din el se pot face o varietate mare de deserturi și băuturi. Acest ingredient este destul de popular în bucătăria asiatică. Așadar, nu strică să aveți o cutie de lapte condensat prin dulap.
Ce este laptele condensat, de fapt? Este făcut din lapte proaspăt de vacă, din care s-a eliminat apa și ulterior i s-a adăugat zahăr. La final, acesta capătă o consistență groasă și un gust mai aparte.
Primul care a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului a fost englezul De Heine în 1810. Abia în anul 1856, americanul Gail Borden a îmbunătățit acest proces, iar procedeul lui este folosit cu mare succes și astăzi.
Citește și: Tartă cu banane și lapte condensat sau Banoffee Tart. Rețeta explicată pas cu pas
Laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produse lactate de pe piață. Pentru a obține lapte condensat, aveți nevoie de echipamente speciale de procesare.
Mai precis, laptele integral standardizat este pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută pentru a evita opărirea sau arderea lui în urma adăugării zahărului.
Ulterior, laptele integral este este încălzit rapid la aproximativ 85°C timp de câteva secunde. Apoi, el este dus la evaporator unde apa este îndepărtată aproape total. Se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu 30-40% masă solidă. La final, laptele este apoi răcit și inoculat cu aproximativ 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere.
În plus, este răcit agitat pentru a stimula cristalizarea. De fapt, cel care păstrează laptele condensat este zahărul.
Puțini știu că lichidul de lapte condensat rezultat se poate păstra timp de aproximativ 2 ani fără refrigerare dacă este produs și conservat corespunzător. Și asta pentru că stabilitatea laptelui evaporat este asigurată prin sterilizare.
Laptele condensat are în compoziție 40- 45 % zahăr, este bogat, gros, cu o culoare asemănătoare caramelului.
Citește și: Cum faci cea mai bună cremă caramel pentru tort. Care este secretul pentru un gust intens
Laptele condensat se folosește de regulă la produse de patiserie și deserturi, cum ar fi plăcintă, budincă sau înghețată. De asemenea, el poate fi îndulcitor pentru cafea, ceai sau alte băuturi. Față de laptele obișnuit, el are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută. Mai mult de atât, laptele condensat oferă anumite beneficii la prepararea prăjiturilor: vâscozitate, dulceață și o aromă mai bună.