În ultima perioadă întreg continetul european a fost lovit de furtuni extreme și inundații. Conform cercetătorilor, genul acesta de fenomene meteo s-ar putea intensifica în anii care urmează. Meteorologii spun că furtunile cu mișcare lentă ar putea deveni de 14 ori mai frecvente până în 2100.
Germania este unul din statele europene lovite de fenomene meteo de acest gen. Specialiștii le-au denumit furtuna lentă. Datele computerizate arată că ar putea deveni de 14 ori mai frecvente pe uscat până la sfârșitul secolului. Explicația acestui fenomen, de furtună lentă, a fost dat bazându-se pe mișcarea climatică. Cercetătorii au generat simulări, iar rezultatele arată că, cu cât o furtună se mișcă mai încet, cu atât aruncă mai multă ploaie pe o zonă mică. Efectele acestor fenomene este riscul inundațiilor grave.
Cercetătorii știau deja că temperaturile mai ridicate ale aerului cauzate de criza climatică înseamnă că atmosfera poate reține mai multă umiditate. Aceste schimbări au dus la ploi în cantități extreme. Cu toate acestea, ultima analiză este prima care evaluează rolul furtunilor cu mișcare lentă în provocarea ploilor extreme în Europa.
Furtunile proiectate în noul studiu se mișcă chiar mai încet decât cele care au lovit Germania, Olanda și alte țări în săptămâna trecută și astfel ar duce la precipitații și inundații și mai extreme. „Simulările oferă ideea că se poate întâmpla și mai rău„, a spus Abdullah Kahraman de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care a condus cercetarea.
Săptămâna trecută au fost inundații grave în multe orașe din Germania. Furtunile și inundațiile au ucis 196 de oameni în Europa de Vest. Pe măsură ce apele inundațiilor s-au retras luni, autoritățile au continuat să caute mai multe victime și și-au intensificat eforturile pentru a curăța o zonă întinsă din vestul Germaniei, estul Belgiei și Olanda.
Până în prezent, 117 persoane au fost confirmate decedate în regiunea germană cea mai afectată, Renania-Palatinat. Alte 47 au fost ucise în statul vecin Renania de Nord-Westfalia și cel puțin una în Bavari. În weekend numărul morților în Belgia a fost de 31. Cancelarul german, Angela Merkel, a vizitat duminică una dintre cele mai afectate zone, declarând: „Trebuie să creștem ritmul în lupta împotriva schimbărilor climatice”.
Conform cercetătorilor, studiul arată că, pe lângă intensificarea precipitațiilor cu încălzirea globală, ne putem aștepta și la o creștere mare a furtunilor cu mișcare lentă. Acest lucru este foarte relevant pentru inundațiile recente observate în Germania și Belgia, care evidențiază impactul devastator al furtunilor cu mișcare lentă, declară Abdullah Kahraman, conform celor de la TheGuardian.
Oamenii de știință sunt de părere că Arctica se încălzește rapid. Datele arată că poate fi cauza principală a încetinirii sistemelor meteo, prin decelerarea vânturilor de nivel înalt, cum ar fi fluxul de jet. Fenomenul a fost deja legat de valurile de căldură devastatoare din Rusia și de inundațiile din Pakistan.
Studiul a arătat că cea mai mare creștere a furtunilor cu mișcare lentă pe uscat a fost în vară. Datele au mai arătat că în timpul verii, în special în august, cea mai mare creștere are loc pe o mare parte a continentului european. Intensitatea și amploarea inundațiilor recente din vestul Europei, în care au murit peste 180 de oameni, au șocat oamenii de știință din domeniul climatului.
Aceștia spun că nu se așteptau ca înregistrările să fie atât de cuprinzătoare într-o zonă atât de largă sau atât de curând. Mulți oameni de știință din domeniul climatului au spus că încălzirea globală face ca vremea extremă să fie mai frecventă și mai intensă.
Studiul, publicat în revista Geophysical Research Letters, a folosit modele de computere Met Office cu o rezoluție de 2 km, la fel ca în prognozele meteo pe termen scurt. Oamenii de știință au evaluat schimbarea furtunilor cu mișcare lentă într-un scenariu în care emisiile de carbon nu sunt reduse și continuă să crească.