05 dec. 2020 | 10:13

Ce este cisteina și de ce este atât de importantă pentru organismul nostru

Știri generale
Ce este cisteina și de ce este atât de importantă pentru organismul nostru
Ce este cisteina și de ce este atât de importantă pentru organismul nostru

Cisteina este un aminoacid semi-esențial și se găsește în majoritatea proteinelor. Dacă intră în contact cu aerul, aceasta se transformă în cistină. Are un rol important în detoxifierea organismului și în metabolismul unor biomolecule cu biotina, heparina și coenzima A. De asemenea, este componentă a glutationului. Acesta are un rol important ca și antioxidant și multe alte funcții importante în cadrul organismului uman. De reținut este faptul că caracterul antioxidant al glutationului este atribuit cisteinei.

Aminoacidul este implicat și în protecția organismului prin activarea globulelor albe, ajutând la vindecarea rănilor. Este foarte utilă atunci când trecem printr-o operație. Cisteina este esențială în formarea pielii, regenerarea părului și a unghiilor. De asemenea, protejează organismul de efectele alcoolului, poluării și fumului de țigară.

Cisteina, aminoacid „semi-esențial”

Cisteina poate fi realizată de organismul uman în cantități mici, din acest motiv este clasificat ca fiind un aminoacid semi-esențial. De asemenea, el se poate procura și din anumite alimente ce aduc numeroase beneficii pentru sănătatea corpului. Organismul nostru emană cisteină din aminoacizi precum metionină și serină. Veți mai avea nevoie și de suficientă vitamina B6, vitamina B12 și acid folic.

Acest aminoacid, precum glutamina și glicina, cisteina este necesară pentru a produce glutation. Glutationul este un antioxdant crucial pentru sănătatea noastră, cum am menționat și în rândurile anterioare. Cisteina este un aminoacid ce se folosește în cantități foarte mici pentru a produce glutamina. Consumul lui este foarte important, chiar dacă nu este considerat neapărat esențial.

Beneficiile Cisteinei

  • Are proprietățile unui antioxidant

Cisteina lucrează asupra radicalilor liberi. Aceștia distrug celulele în urma stresului oxidativ. De asemenea, îmbunătățește capacitatea antioxidantă în urma procesului de conservare a glutationului. Datorită beneficiilor ei, cisteina încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la prevenirea sau chiar și tratarea anumitor afecțiuni serioase și periculoase ce ne pot pune în pericol sănătatea.

  • Ajută la detoxifiere

Aminoacidul poate fi folosit pentru a preveni riscurile cauze de anumite reacții sau chiar si chimicale toxice. Metalele toxice au efecte pro-oxidative, fapt ce duce la epuizarea nivelului de glutation. Suplimentând cu cisteină, ajutăm la restabilirea acestui nivel pentru o detoxifiere mult mai bună.

  • Poate crește fertilitatea la bărbați

Cisteina este folosită pentru tratamentele pentru infertilitate în cazul bărbaților, având rezultate vizibile.

  • Echilibrează nivelul glicemiei

Cisteina are un rol important în reglarea nivelului de glicemie. Un studiu realizat pe animale rezultă faptul că administrarea cisteinei scade nivelul de glicemie în cazul pacienților ce suferă de diabet. Cisteina mai ajută și în prevenirea și tratarea altor afecțiuni precum:

  • angina
  • acnee
  • astm
  • cancerul la plămâni
  • cancerul de colon
  • emfizemul pulmonar

Alimente în care se regăsește cisteina

De regulă, multe dintre alimente ce conțin un procentaj mare de proteină, sunt foarte bogate și în cisteină. Dar, de cele mai multe ori, în cantități destul de mici. Aceste alimente sunt următoarele:

  • carnea de rață
  • carnea de pui
  • carnea de curcan
  • carnea de porc
  • brânză de orice tip (cea de casă este cea mai bună și recomandată de specialiști)
  • iaurt
  • ouă (cele mai bune ouă sunt acele ouă de care sunteți sigur de unde provin, cele de țară de obicei)
  • semințe de floarea soarelui
  • leguminoase
Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro