Ce este bine să faci de Sfântul Dumitru 2023 pentru noroc și prosperitate. Tradiții care atrag belșugul
În fiecare an, ziua de 26 octombrie îi este dedicată în totalitate Sfântului Dumitru, numit și Izvorâtorul de mir. Conform înscrierilor biblice, Sfântul Dumitru a fost unul dintre martirii creștini care au trăit la sfârșitul secolului al III-lea. În această zi, creștinii respectă o serie de superstiții, pentru a le merge bine până la finalul anului. Iată ce este bine să faci de Sfântul Dumitru 2023, conform credinței populare!
Sfântul Dumitru, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
An de an, data de 26 octombrie este una importantă pentru toți românii, atunci fiind prăznuit Sfântul Dumitru. După hramul Sfintei Cuvioasa Parascheva, sărbătoarea Sfântului Dumitru este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Conform datinilor, ziua de Sfântul Dimitrie reprezintă începutul sezonului de iarnă.
Sfântul Mare Mucenic Dumitrie mai este cunoscut drept Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Dumitru a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximilian şi Diocleţian, în apropiere de Tesalonic. Potrivit credinței, Sfântul Mucenic Dumitrie a fost botezat în secret de părinții săi, pentru a fi ferit de persecuțiile împotriva creștinilor.
După ce tatăl său a trecut în neființă, Dumitru a fost chemat de împăratul Maximian pentru a fi făcut voievod. Când a aflat că este creștin și că propovăduiește cuvântul lui Dumnezeu, împăratul s-a înfuriat și l-a închis în temniță pe Dumitru.
Moaștele lui sunt depuse într-o biserică din Salonic
După ce a fost închis, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor, care urma să lupte împotriva lui Lie. Când Maximian a aflat despre binecuvântarea dată de Dumitru, a poruncit ca acesta să fie ucis de îndată, iar lui Nestor să i se taie capul.
Trupul lui neînsuflețit a fost îngropat lângă cetatea grecească, iar în locul acela a fost ridicată o biserică. Biserica se găsește în Grecia, fiind cea mai mare și cea mai veche din Salonic. Mormântul Sfântului Dimitrie se află în prezent acolo, unde merg credincioșii în pelerinaj și cer ajutorul pentru sănătate.
Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
Ce este bine să faci de Sfântul Dumitru 2023
Anual, românii se pot închina la racla cu moaştele Sfântului Dumitru la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în cadrul unui pelerinaj care are loc în perioada 21-29 octombrie 2023. În aceste zile, credincioșii se roagă la Sfântul Dumitru pentru sănătate și spor în t
Ziua de Sfântul Dumitru este încărcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri pe care toți românii le respectă cu sfințenie. Există câteva lucruri pe care este bine să le faceți pe data de 26 octombrie. Se spune că cei care respectă aceste obiceiuri, vor avea avea parte numai de noroc și prosperitate.
De Sfântul Dumitru, iarna începe să-și intre în drepturi. În plus, este considerat ca fiind cel care desfrunzeşte pădurile şi colorează frunzele.
Se împart alimente pentru cei decedați
Pe 26 octombrie, gospodinele obişnuiesc să meargă la biserică şi să dea de pomană pentru cei trecuţi în nefiinţă.
O altă tradiție de Sfântul Dumitru provine din zona Dobrogei. An de an, tinerii de la sate se adună și pornesc din casă în casă cântând la fluiere.
Tot în ziua de Sfântul Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos tot anul.
În noaptea de Sfântul Dumitru, o altă tradiție veche spune că morţii se fac strigoi şi vârcolaci ies din pământ ca să-i bântuie pe cei vii.
Citește și: Zodiile ocrotite de Sfântul Dumitru în 2023. Finalul lui octombrie le aduce noroc la bani și în iubire
Rugăciunea pe care e bine să o rostești pe 26 octombrie
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”