16 sept. 2022 | 15:46

Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

Utile
Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios. Orice creștin care merg la biserică trebuie să știe că dacă vrea să folosească biserica trebuie să respecte 14 reguli canonice de bună cuviință. Înainte de a merge în casa domnului, fiecare trebuie să se informeze în privința acestor reguli. Iată așadar ce este bine să faci când mergi la biserică.

Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

Ca să nu mergi la biserică ,,întru osândă”, ca și creștin ortodox trebuie să respecți cu strictețe  14 reguli. În acest articol vei afla ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios:

  • Cei care merg la Sfânta Biserică trebuie să își ceară iertare de la toți membrii familiei: soț, soție, frați, surori, părinți sau copii.
  • Creștinii care aleg să meargă la Biserică trebuie să ducă un mic dar cu ei. Acesta poate fi reprezentat de o lumânare, un ban, o prescură sau un pahar de vin. Fiecare duce ce poate, pentru ca ducând jertfă lui Dumnezeu, la biserică, toată averea îți va fi binecuvântată.
  • Cel mai bine este ca cei care participă la slujbă să o facă cât mai de dimineață, pentru a putea participa la Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. Un alt motiv pentru care este bine să fii cât mai matinal este reprezentat de faptul că dimineața te poți închina liniștit, fără a deranja slujba, deoarece la acea oră nu este multă lume în biserică.
  • Întotdeauna, în biserică, bărbații se așază în partea dreaptă, în timp ce femeile se așază în partea stângă. Cu cât un bărbat este mai bătrân cu atât acesta va sta mai în față, iar cei mai tine se vor așeza mai în spate, fiind urmați de flăcăi și de băieți. La fel vor proceda și femeile. Între bărbați și femei se va lăsa o cărare, pe care să meargă cei care doresc să se închine.
  • Un mare păcat este reprezentat de vorbitul în biserică. Se poate vorbi în șoaptă sau prin semne numai dacă este neapărată nevoie.
  • Nu se iese din biserică până nu se termină slujba. Singurele motive pentru care se acceptă să faci asta sunt cazurile de boală sau cele în care pățești ceva.
  • Este mare păcat ca atunci când vă închinați la sfintele icoane să sărutați sfinții pe față. Este recomandat ca sfântul să fie sărutat la picioare dacă este pictat în picioare saula partea de jos dacă este pictat pe jumătate.
Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

Cele 14 reguli pe care este bine să le respecți când mergi la Biserică

  • Nimeni nu mai are voie să se închine la icoane sau să ducă daruri la altar după ce preotul dă binecuvântare de Sfânta Liturghie. Cei care ajung la biserică mai târziu pot duce lumânarea sau prescura la final.
  • Când se sfințesc preacuratele daruri, creștinii trebuie să stea așezați în genunchi. Cei care vor să se împărtășească trebuie să ceară iertare de la toți și să meargă spre iconostas cu o lumânare aprinsă pe care o dau paraclisierului. Nu este voie să se meargă în față Sfântului Potir cu lumânarea aprinsă și nici să se facă crucea, deoarece se pate da peste acesta și se pot vărsa Sfintele Taine.
  • După primirea Sfintelor Taine se ia anaforă și un pahar de vin. După se citesc moliftele și rugăciunile de mulțumire. Nu este permis să săruți nimic după ce te-ai împărtășit, până nu stai la masă, deoarece l-ai primit pe Hristos. Trei zile și trei nopți după împărtășanie nu este permis să scuipi.
  • Membrul familiei care merge la Biserică se numește apostolul familiei. El trebuie să se întoarcă acasă cu anaforă și pentru ceilalți membri rămași acasă. În timpul Sfintei Liturghii este mare păcat să faci mâncare.
  • Cel care a participat la slujbă, la finalul acesteia trebuie să facă 3 închinăciuni apoi să plece acasă. Acesta nu are voie să se oprească nicăieri decât la ușa casei.
  • Cel care ajunge acasă de la biserică trebuie să spună o rugăciune la icoane și în timp ce stă la masă alături de ceilalți, să le povestească ce i-a rămas în cap de la biserică.
  • După masă și odihnă, duminica și sărbătorile trebuie să ai grijă de cei bolnavi și de cei săraci.
Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro