Ministerul Sănătății a emis un anunț important în contextul începerii noului an școlar, care are loc pe data de 11 septembrie. Potrivit comunicatului oficial, elevii și preșcolarii nu vor mai fi obligați să aducă avize epidemiologice sau alte documente medicale la școală, decât în anumite situații specifice.
Conform precizărilor Ministerului Sănătății, aceste documente medicale, care includ adeverința medicală de înscriere în colectivitate, avizul epidemiologic și fișa de vaccinări, vor fi necesare doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ. Aceasta se aplică doar pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a și vor fi eliberate gratuit de către medicul de familie.
Astfel, toți ceilalți copii nu vor trebui să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice, fapt care va reduce semnificativ barierele administrative pentru părinți și elevi în ceea ce privește începerea anului școlar. De asemenea, la începutul noului an școlar, există mai multe modificări de care părinții trebuie să fie informați. Printre cele mai importante este aceea potrivit căreia, elevii care încep clasa a V-a în această toamnă vor fi primii care se vor confrunta cu un proces suplimentar de admitere la liceu.
”Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverinţă medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a.
Toţi ceilalţi copii NU TREBUIE să prezinte adeverinţe medicale sau avize epidemiologice”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
În urma nenumăratelor situații și accidente în care au fost implicați tineri sub influența substanțelor interzise, autoritățile competente au concluzionat că, în România, consumul drogurilor este mult peste limita maximă admisă, motiv pentru care, trebuie luate măsuri dure pentru depistarea consumatorilor în școli.
Astfel, s-a decis ca după începerea școlii să fie folosite testele antidrog, care să identifice elevii consumatori. Chiar și așa, se pune în discuție modul în care aceștia vor fi aleși pentru testare, ministrul Sănătății excluzând posibilitatea ca toți elevii să fie testați.
Potrivit unei declarații făcute cu puțin timp în urmă, Alexandru Rafila a menționat că testarea antidrog trebuie făcută țintit, acolo unde există suspiciuni cu privire la consumul de droguri și doar cu acordul părinților.
În plus, oficialul a subliniat două aspecte imortante de care să se țină cont în proce4sul de testare, respectiv nediscriminarea și evitarea stigmatizării.
”În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi.
Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri.
E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante. Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului”, a transmis Alexandru Rafila, după particiaprea la semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).