02 mai 2022 | 14:10

Ce efecte secundare mortale are COVID-19 pentru cei care au făcut boala, conform ultimului studiu

Sănătate
Ce efecte secundare mortale are COVID-19 pentru cei care au făcut boala, conform ultimului studiu

Un studiu realizat recent arată că orice persoană care s-a îmbolnăvit de COVID-19 în ultimul an ar putea fi expusă la riscul de a prezenta un efect secundar mortal. Virusul continuă să fie învăluit în mister, cu toate că a devenit aproape banal în ultimul timp, sub lumina ultimelor evenimente. Astfel, oamenii de știință încă află noi informații despre orice efecte persistente ale virusului.

Efecte secundare mortale ale COVID-19 pentru cei trecuți prin boală

Orice persoană care a suferit de COVID-19 în ultimul an ar putea fi expusă, potrivit unui studiu recent, riscului de a avea un efect secundar mortal. Deși nu mai pare atât de periculos sub lumina ultimelor evenimente, virusul prezintă în continuare anumite semne de întrebare.

În vreme ce foarte multe persoane și-au revenit după ce au fost depistate pozitiv pentru COVID, mai ales dacă au fost vaccinate, oamenii de știință continuă să învețe și să facă noi descoperiri referitoare la orice efecte persistente ale virusului.

În prezent, Omicron – o tulpină mai ușoară – nu provoacă probleme severe la majoritatea indivizilor testați pozitiv. Totuși, un studiu recent relevă că oamenii care au făcut COVID au fost expuși unui risc semnificativ mai mare de a dezvolta o serie de afecțiuni în următoarele 12 luni.

Internați în urma dezvoltării anumitor probleme ar putea fi chiar și cei la care infecția cu coronavirus nu a fost suficient de gravă, spun specialiștii.

Citește și: 65,496 de persoane au murit în România, până acum, din cauza infectării cu COVID-19

La ce trebuie să fii atent, conform unui studiu recent

Lista efectelor secundare pe termen lung include apariția cheagurilor de sânge (tromboză), care pot pune în pericol viața dacă nu sunt tratate la timp.

Astfel, orice cheag de sânge care se formează în artere (cheaguri arteriale) sau vene (cheaguri venoase) poate reprezenta o problemă gravă, mai ales dacă se deplasează în organe precum inima sau plămânii.

Studiul publicat în Nature Medicine avertizează că efectele pe termen lung ale COVID-19 ar putea fi observate la inimă și sistemul vascular și includ: stop cardiac, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, cheaguri de sânge, boli ale vaselor de sânge și tulburări inflamatorii.

Studiul a mai descoperit, totodată, că persoanele care s-au îmbolnăvit de coronavirus se confruntă cu un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă după un an de zile.

În efectuarea studiului, experții au analizat datele a peste 11 milioane de bătrâni din Statele Unite, 154.000 dintre aceștia având, la un moment dat, COVID.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Capital.ro
Horoscop 27 aprilie 2024. Leii ar trebui să fie atenți la sănătate, Berbecii au parte de creativitate
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
RĂSTURNARE de situație privind ADERAREA la SCHENGEN! AU anunțat
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro