Ministrul Educației, anunț îngrijorător după prima săptămână de școală. Câți elevi au fost testați pozitiv pentru Covid-19: „E vorba de responsabilitate”

Ministrul Educației, anunț îngrijorător după prima săptămână de școală. Câți elevi au fost testați pozitiv pentru Covid-19: „E vorba de responsabilitate”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu a anunțat, duminică seară, câți elevi din ciclul gimnazial și liceal au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în prima săptămână de școală. Potrivit ministrului Educației, numărul acestora nu este deloc mic, însă nu este nici extrem de îngrijorător. Pentru ca evoluția infectărilor să fie cât mai mult timp stopată, oficialul face apel la responsabilitatea părinților.

„Aproape la fel de multe ca în primele două săptămâni în care s-au folosit testele de salivă”

România a intrat în valul cinci al pandemiei, iar unitățile de învățământ reprezintă, în continuare, un motiv de îngrijorare pentru specialiști, astfel că începerea școlii, imediat după vacanță, este considerată de mulți ca fiind un motiv în plus al intrării într-un nou val pandemic.

Sorin Cîmpeanu a anunțat care sunt rezultatele testelor Covid-19, raportate de părinți în prima săptămână de școală după vacanța de iarnă. Potrivit acestuia, dintr-un total de 1,5 milioane de teste efectuate, 73 de cazuri au fost confirmate pozitiv. Acest lucru indică faptul că numărul infectărilor a crescut puțin față de primele două săptămâni în care s-au efectuat teste de salivă, atunci când 111 elevi au fost testați pozitiv, dintr-un total de 13 milioane de teste.

„Dacă în primele două săptămâni am utilizat 13 milioane de teste, din care doar 111 au fost confirmate pozitiv, rata este extrem, extrem de mică. Dar la testele pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni, deja din 1,5 milioane de teste, pentru că atâtea au fost folosite, avem deja 73 de cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR.

Deci, aproape la fel de multe, dintr-un milion și jumătate, cât am avut din 13 milioane acum două săptămâni. Asta înseamnă că responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată. Nu atât cât trebuie, dar este mai bine din perspectiva numărul de teste care sunt confirmate PCR”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Responsabilitatea părinților, cel mai important aspect pentru evitarea transmiterii comunitare

În prezent, în școli nu mai există teste de salivă pentru identificarea Covid-19, așa încât, această responsabilitate a rămas exclusiv pe mâna părinților, care au datoria morală de a verifica starea de sănătate a copilului înainte să-l trimită la școală, cât și efectuarea unui test Covid-19, dacă situația o impune.

„Așa cum ne bazăm pe responsabilitatea părinților pentru a verifica starea de sănătate a copiilor, pentru a nu-i trimite la școală dacă prezintă simptome, e vorba de responsabilitate și în ceea ce privește testarea”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a vorbit, de asemenea, și despre rata de vaccinare în rândul elevilor și al profesorilor. Astfel, Sorin Cîmpeanu a transmis că 40% dintre elevii cu vârste cuprinse între 12-15 ani s-au vaccinat, în timp ce rata de vaccinare a profesorilor a crescut la 70%, un procent satisfăcător pentru această perioadă. Din păcate, însă, există și școli unde rata de vaccinare a profesorilor este de 10%, un procent nesemnificativ în lupta cu noul val al pandemiei.