21 sept. 2023 | 13:17

Ce diferențe sunt între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă. Cum se folosesc, de fapt

Sfaturi Culinare
Ce diferențe sunt între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă. Cum se folosesc, de fapt
Ce diferențe sunt între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă

V-ați întrebat vreodată ce diferențe sunt între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă? Este important să știm diferența dintre cele două atunci când pregătim un desert. Aflați în rândurile următoare diferența dintre cele două.

Ce este frișca?

Frișca este grăsimea din laptele integral și se obține prin separarea laptelui pasteurizat. Frișca bătută este produsul lactat care se produce prin baterea smântânii, de multe ori fiind adăugat și zahăr.

Acest proces are rolul de a distruge bacteriile dăunătoare, iar frișca este omogenizată în așa fel încât grăsimea să fie distribuită uniform. Frișca bătută se obține cu ajutorul unui tel sau al unui mixer electric.

Frișca se folosește îndeosebi pentru preparatele dulci, salată de fructe, cafea, înghețată și multe altele. Cea mai bună frișcă se obține din smântână grasă de minim 20% grăsime.

Frișca lichidă poate fi de origine animală și este obținută din laptele gras de vacă. De asemenea, frișca lichidă poate fi și de origine vegetală. Ea este mai ieftină și obținută din diverse uleiuri, precum cel de palmier.

Indiferent de originea ei, frișca lichidă este folosită pentru preparate dulci. Aici vorbim despre prăjituri, creme, torturi, plăcinte sau chiar și anumite cocktail-uri.

Citește și: Ce smântână trebuie să folosești pentru frișcă. Secretul dezvăluit de cei mai buni cofetari

Ce diferențe sunt între smântâna pentru frișcă și frișca lichid

Pe de cealaltă parte, smântâna este produsul lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. Tot din smântâna se mai obține untul și se poate produse frișcă.

Smântâna pentru frișcă are o consistență lichidă și o concentrație de grăsime de minim 20-30%. Este comercializată ambalată în cutii sau păhărele de plastic și este tratată UHT, motiv pentru care are o valabilitate prelungită față de smântâna fermentată.

Acest tip de smântână este cel mai bun pentru a obține frișca aerată și conține deja zahăr și întăritor. Are un gust dulce și se folosește preponderent pentru prăjituri, plăcinte, papanași și altele asemănătoare.

Tipuri de smântână

Există mai multe tipuri de smântână, printre care:

  • smântână pentru gătit – aceasta are o textură mai groasă și se folosește la preparatele care necesită coacere;
  • smântână light – este cea mai slabă smântână, având doar 10-15% grăsime;
  • smântână dulce – este o smântână mai cremoasă, iar conținutul de grăsime este mai ridicat, circa 30-40%;
  • smântână lichidă – este smântâna cu o textură mai groasă și se poate obține frișcă din ea.

Citește și: Trucuri ca să obții o frișcă perfectă. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Rețetă frișcă de casă

Frișca din smântână clasică este una dintre cele mai simple rețete. Veți avea nevoie doar de 400 grame de smântână normală și 50 de grame de zahăr pudră. Modul de preparare este foarte ușor.

Pentru început, puneți castronul sau bolul robotului în care veți prepara frișca în congelator timp de circa 15-20 de minute. Mai apoi, scoateți-l din frigider și turnați în el smântâna.

Bateți ușor cu un tel până în momentul în care obțineți un amestec pufos. După, turnați treptat zahărul pudră, în tot acest timp amestecând continuu, până în momentul în care compoziția devine pufoasă și fermă.