Sărbătorile de iarnă bat la ușă! Gospodinele se întrec în prepararea a o mulțime de feluri de deserturi. Tuturor ne place ca prăjiturile și torturile să fie învelite într-o frișcă foarte luxoasă, savuroasă și, totodată, cât mai sănătoasă posibil. Află în rândurile de mai jos ce smântână trebuie să folosești pentru frișcă. Recomandările celor mai buni cofetari.
Mesele de Crăciun și Revelion sunt întotdeauna pline de cele mai bune mâncăruri și cele mai gustoase deserturi. Românilor le place să guste din tot felul de prăjituri și torturi, preparate cât mai sănătos cu putință. De obicei, conservanții și aditivii sunt evitați de către gospodine, care preferă să respecte, în această perioadă a anului, rețetele tradiționale.
Pentru că mai este doar puțin până la sărbători, ne-am gândit să împărtășim cu voi câteva sfaturi ale celor mai buni cofetari în ceea ce privește prepararea de frișcă. Dacă nu ai mai făcut frișcă până acum, s-ar putea să ți se pară puțin intimidantă ideea la început. Trebuie să știi că nu este deloc dificil să o prepari, dacă ții cont de câteva trucuri.
În primul rând, pentru a prepara o frișcă savuroasă, este nevoie să alegi cu atenție tipul de smântână pe care îl folosești. Cofetarii recomandă să optezi doar pentru smântâna naturală, de țară, din lapte de vacă. Trebuie să aibă o grăsime de peste 30%, iar acest detaliu este asigurat atât timp cât smântâna nu a fost supusă procesărilor industriale.
Înainte de a bate smântâna, trebuie să te asiguri că este rece. Temperatura pe care trebuie să o prezinte produsul este de aproximativ 5-6 grade Celsius. Dacă are o temperatură mai ridicată, va dura mai mult să o mixezi și nici nu se va întări suficient de mult încât să își mențină forma. Astfel, riști să se „taie”, adică să se producă o separare de unt în compoziție.
Dacă abia ai cumpărat smântâna pentru frișcă, cofetarii îți recomandă să o lași la rece, în frigider sau congelator. Asigură-te, de asemenea, că vasul de bucătărie în care vei mixa smântâna va fi, de asemenea, rece. Curăță foarte bine toate ustensilele pe care le vei folosi: tel, palete de mixer etc. Absolut toate trebuie să fie degresate și uscate.
Pentru început, smântâna se bate timp de două minute – nu mai mult, nici mai puțin -, la viteză mică. Apoi, se face trecerea la mixarea la viteză mare. Atenție, însă! Nu mixa smântâna prea mult timp, fiindcă se va transforma în unt.
Dacă vrei să folosești frișca doar pentru ornat, nu și ca umplutură, adaugă în compoziție puțină gelatină. Cofetarii recomandă folosirea unei lingurițe de gelatină la 200 de grame de frișcă. Iată cum trebuie să procedezi, pentru a obține, la final, o frișcă luxoasă:
Citește și: Cum faci frișcă fără mixer. Secretul celebrilor cofetari s-a aflat
Dacă vrei să îndulcești frișca pentru prăjituri sau torturi, poți folosi zahăr pudră sau îndulcitor sub formă de pudră. Cei mai experimentați cofetari recomandă evitarea îndulcitorilor sub formă lichidă, întrucât aceștia înmoaie frișca. Astfel, preparatul își va pierde din textura groasă.